Hogere IT-investeringen wereldwijd ondanks zorgen over recessie en Brexit

28-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Hogere IT-investeringen wereldwijd ondanks zorgen over recessie en Brexit

Wereldwijd wordt dit jaar 3,76 biljoen dollar geïnvesteerd in IT, een stijging van 3,2% ten opzichte van 2018. Alle segmenten maken groei door, ondanks de dreiging van een nieuwe recessie en de Brexit. De vraag naar smartphones loopt terug, maar dit wordt gecompenseerd door de groeiende investeringen in Internet of Things (IoT)-apparaten.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Gartner. "Ondanks onzekerheid die wordt aangewakkerd door geruchten over een nieuwe recessie, Brexit, handelsoorlogen en -tarieven is groei het meest waarschijnlijke scenario voor de IT-investeringen in 2019", aldus John-David Lovelock, research vice president bij Gartner. "Er vinden echter veel dynamische veranderingen plaatsen in de segmenten die toekomstige groei zullen drijven. Investeringen verplaatsen zich van verzadigde markten zoals mobiele telefoons, PC's en on-premises datacenterinfrastructuur naar clouddiensten en IoT-apparatuur. IoT-apparaten in het specifiek vullen het gat dat ontstaat door devices. Waar het devices segment verzadigd is, is IoT dat niet."

'IT is de motor die de business beweegt'

"IT is niet langer een platform dat bedrijven in staat stelt hun business te laten draaien. Het wordt de motor die de business beweegt", zegt Lovelock. "Naarmate digitale business en digitale business ecosystemen zich ontwikkelen, zal IT het ding zijn dat de business verbindt."

Met de verschuiving naar de cloud, wat een belangrijke drijver van IT-investeringen is, maakt enterprise software een sterke groei door. Naar verwachting stijgen de wereldwijde investeringen in software in 2019 met 8,5%. Het segment groeit in 2020 opnieuw met 8,2% tot 466 miljard dollar. Organisaties vergroten naar verwachting in 2019 hun investeringen in enterprise software, waarbij meer geld wordt vrijgemaakt voor Software as a Service (SaaS).

gartner-it-spending-forecast-2018-2020.png

Devices segment groeit ondanks teruglopende vraag

Ondanks dat de vraag naar mobiele telefoons afneemt, maakt het devices segment in 2019 een groei van 1,6% door. In de grootste en meest verzadigde smartphonemarkten zoals China, de Verenigde Staten en West-Europa wordt de vraag gedreven door vervangingscycli. Gartner stelt dat Samsung moeite heeft een onderscheidende premium smartphone op de markt te brengen, terwijl Apple relatief veel geld vraagt voor zijn iPhones. Veel gebruikers blijven daarom gebruik maken van hun bestaande smartphone, waardoor de markt voor mobiele telefoons in 2018 met 1,2% is gekrompen.

"Naast veranderingen in koopgedrag zien we ook dat het gebrek aan kennis en vaardigheden van eigen personeel organisaties begint te vertragen bij het omarmen van nieuwe technologieën zoals IoT-apparaten om hun digitale business te ondersteunen", aldus Lovelock. "Bijna de helft van de IT-workforce moet hoognodig nieuwe vaardigheden of competenties ontwikkelen om hun digitale business initiatieven te ondersteunen. Skills die vereist zijn om bij te blijven - zoals kunstmatige intelligentie, machine learning, het ontwerpen van API's en services, en data sciences - veranderen sneller dan ooit."

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters