Ruim 95.000 klachten sinds invoering van AVG

26-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Ruim 95.000 klachten sinds invoering van AVG

Europese privacytoezichthouders hebben sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming acht maanden geleden ruim 95.000 klachten van burgers over mogelijke overtredingen binnengekregen.

Dit hebben eurocommissarissen Frans Timmermans, Andrus Ansip, Mariya Gabriel en Vera Jourova bekend gemaakt in een gezamenlijke verklaring. De eurocommissarissen legde de verklaring af in kader van Data Protection Day op maandag 28 januari. Timmermans, Ansip, Gabriel en Jourova stellen dat Europese burgers zich beter bewust zijn geworden van hun rechten en deze nu ook afdwingen.

Het merendeel van de klachten is gericht op telemarketing, reclamemails en videosurveillance via closed-circuit television (CCTV). Naar aanleiding van de klachten zijn tot nu toe in totaal 225 onderzoeken geopend. In drie gevallen heeft dit ook geleid tot financiële boetes. Een voorbeeld is de recordboete van 50 miljoen euro die Google begin deze week kreeg opgelegd door de Franse privacytoezichthouder. Het bedrijf kreeg de boete voor het onvoldoende informeren van gebruikers over de verwerking van hun persoonsgegevens.

Terug naar nieuws overzicht
Security