Redactie - 28 januari 2019

2019: het jaar van IoT, AI en big data

2019: het jaar van IoT, AI en big data image

De ontwikkelingen op technologisch vlak gaan razendsnel. En ook voor 2019 kunnen we weer veel innovaties verwachten. Eigenlijk teveel om op te noemen. Maar kijken we naar de belangrijkste ontwikkelingen, dan vallen Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI) op. En daarvoor is data nodig. Veel data. En daarmee meer dan ooit een uitstekende beveiliging.

2019 wordt opnieuw een jaar van meer, snellere, slimmere en efficiëntere communicatie. Zagen we de afgelopen jaren de opmars van 4G, in 2019 zal 5G steeds meer in gebruik worden genomen en de komende jaren uitgroeien tot de nieuwe standaard. Partijen als Lenovo, Dell en Intel spelen daar met nieuwe technologie al op in. Daardoor ontstaan devices die allemaal met elkaar én dus met het internet in verbinding staan, Internet of Things (IoT) dus. Hiermee kun je slimmer, sneller en efficiënter werken. Microsoft Azure ontwikkelt al nieuwe IT-standaarden om het koppelen van IoT-devices makkelijker te maken. Zo worden IoT-oplossingen voor bedrijven eenvoudig hanteerbaar.

The art of intelligence

Ook Artificial Intelligence (AI) maakt een behoorlijke opmars. Daarmee zijn grote voordelen te behalen. Een voorbeeld: stel dat je op straat onwel wordt. Je smartwatch belt automatisch een ambulance en checkt in de omgeving wie over een EHBO diploma beschikt. Ver van ons bed? Het is niet ondenkbaar dat we in 2019 of 2020 al over dergelijke gemakken beschikken. Ook gezichts- en spraakherkenning worden binnen AI steeds belangrijker. Denk aan de inzet van biometrische kenmerken bij apparaten. Handig want zo hoef je geen wachtwoord meer te onthouden. En veilig, want een vinger of gezicht verlies je niet.

Dé trend voor 2019 wordt spraakherkenning. Kantoor of huis bedienen, mailtjes dicteren, noem maar op. Spraakherkenning maakt het leven makkelijker en sneller. In 2018 werden we al bewust gemaakt van het gemak en de risico’s. Dit jaar volgt de adoptie ervan. Spraakherkenning bestaat natuurlijk al langer, maar met AI-technologie kun je thuis of op kantoor steeds vaker automatisch worden herkend aan je eigen stem. Daardoor kan bijvoorbeeld toegang tot gevoelige data worden beperkt. Tevens kun je er met deze techniek voor zorgen dat jouw kinderen thuis geen ongewenste zaken aan Alexa of Google Home vragen.

Minder kennis, meer gemak

Andere innovaties in 2019 die steeds meer deel van ons leven gaan worden zijn augmented en mixed reality. Zo zal de Microsoft HoloLens een verdere opmars maken. Mixed reality maakt bijvoorbeeld de reparatie van materieel veel eenvoudiger. Is er in een complexe machine een onderdeel defect dan kun je door de HoloLens naar de machine kijken en exact zien waar het desbetreffende onderdeel zit. Ook informeert de HoloLens je over de werkzaamheden die je moet uitvoeren om het onderdeel te vervangen, inclusief een grafische weergave van het juiste gereedschap. De adoptie van dit soort toepassingen gaat dit jaar verder toenemen.

Een schat aan data

Kijken we naar alle nieuwe ontwikkelingen, dan zien we dat er een steeds idealere interactie ontstaat tussen de bestaande wereld en de nieuwste technieken. Wanneer we er dieper op inzoomen wordt duidelijk dat alle nieuwe ontwikkelingen niet losstaan van elkaar. Want om de data die IoT genereert goed te benutten, heb je AI nodig. Voor IoT heb je bij voorkeur een standaard nodig zodat al jouw devices op dezelfde manier met elkaar communiceren en alle data op dezelfde wijze interpreteren. Wanneer al jouw devices data genereren, ontstaat er veel data, de zogenoemde big data. Om die verzamelde data geautomatiseerd en slim te interpreteren, is AI een must. We kunnen wel zeggen dat 2019, nog meer dan nu, draait om die big data. En voor al die data is de cloud noodzakelijk.

Organisaties die nu al veel in de cloud werken kunnen bij inzet van IA en IoT dan ook snel veel concurrentievoordelen behalen. Inzet van de cloud wordt de komende jaren steeds gewoner. We durven wel te stellen dat de cloud over een paar jaar net zo normaal zal zijn als water uit de kraan. 

Big data, big security

Hebben we het over data en cloud, dan hebben we het vanzelfsprekend ook over beveiliging. Want al die data moet goed worden beveiligd tegen kwaadwilligen. Je wilt tenslotte niet dat jouw gegevens worden gestolen of je privacy wordt geschonden. Daarmee wordt dus ook beveiliging, meer dan ooit, belangrijk. Gelukkig wordt er al goed ingespeeld op het beveiligingsvraagstuk. Want ook deze ontwikkelingen gaan snel. Zo wordt de beveiliging in de cloud meer en meer gecentraliseerd geregeld en kan snel worden ingespeeld op eventuele problemen. Bovendien zijn innovaties als IoT en AI geboren in de cloud, wat betekent dat aan de beveiliging ook meteen volop aandacht wordt besteed. Dat betekent niet dat je zelf niets hoeft te doen. Want beveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid. De basis in jouw organisatie moet op orde zijn.

COMPAREX helpt je op weg in 2019

Natuurlijk begrijpen we dat je vragen hebt. Want als je meewilt in de ontwikkelingen, heeft dat impact op jouw organisatie. Wellicht vraag je je af wat jouw organisatie nu precies nodig heeft, waar je rekening mee moet houden en welke maatregelen je moet nemen als het gaat om beveiliging. COMPAREX kan jou hierbij adviseren. Met inspiratiesessies vertellen we jou over de verschillende mogelijkheden en oplossingen. Ook doen we een assessment waarbij we kijken waar jullie al over beschikken en wat er nodig is om jullie doelstellingen te bereiken.

Meer weten of advies nodig?

Neem NU contact met ons op!

Door: Gertjan Jongeneel (foto), Senior Solution Architect bij COMPAREX, en Jeffrey Persson (op foto met colbert), Solution Architect bij COMPAREX

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024