'Polen definitief van plan Huawei uit te sluiten van 5G-projecten'

25-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Polen definitief van plan Huawei uit te sluiten van 5G-projecten'

Polen is definitief van plan Huawei uit te sluiten van toekomstige 5G-gerelateerde projecten. De maatregel wordt genomen nadat onlangs een Huawei-medewerker in Polen werd gearresteerd op verdenking van spionage.

Dit meldt een anonieme Poolse ambtenaar aan Reuters. Al langer is duidelijk dat Polen een dergelijk verbod overweegt. Nu lijkt er dus op dat dit besluit definitief is, al is deze beslissing formeel nog niet bekend gemaakt. De stap volgt op de arrestatie van een Huawei-medewerker in Polen, die in opdracht van de Chinese overheid gespioneerd zou hebben. De man is door Huawei ontslagen.

Angst voor spionage

Met de stap sluit Polen zich aan bij een rij andere landen die Huawei eveneens weren bij 5G-projecten. Denk hierbij aan de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. De landen zijn bang dat de Chinese overheid spioneert via apparatuur van Huawei. Het Chinese bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van telecomapparatuur.

Ook in Nederland wordt gebruik gemaakt van apparatuur van Huawei in 4G-netwerken. Het Nederlandse kabinet werkt momenteel aan een strategie voor China, waarbij ook gekeken wordt naar eventuele risico's verbonden aan Huawei-apparatuur. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken maakte eerder bekend dat dit een rol gaat spelen bij het opstellen van de criteria voor de veiling van 5G-frequenties.

Terug naar nieuws overzicht
Security