Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2019

Office 365 getroffen door storing

Office 365 kampt met een storing. Gebruikers uit zowel Nederland als andere Europese landen maken melding van problemen met het openen of gebruik van vooral Outlook.

Microsoft bevestigt de problemen op zijn Twitter-account en geeft aan de storing te onderzoeken. "We onderzoeken een probleem waardoor gebruikers geen toegang kunnen krijgen tot hun mailboxen via meerdere accounts. Meer details zijn gepubliceerd in de admin center onder EX172491, beschikbaar via uw Microsoft 365 admin", schrijft het bedrijf.

Melding vanuit heel Europa

Op de officiële statuspagina's van Office 365 worden opvallend genoeg geen problemen gemeld. Op onder meer Allestoringen en Downdetector komen echter wel vanuit heel Europa meldingen binnen. De meeste meldingen zijn afkomstig uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland, en in minder mate Finland. Het is niet bekend wanneer Microsoft de problemen opgelost zullen zijn.

“E-maildowntime mag niet normaal worden”, zegt cyberexpert Pete Banham van Mimecast, dat gespecialiseerd is in e-mailbeveiliging en -continuïteit. “Deze problemen met Exchange Online zijn frustrerend voor werknemers en gaan ten koste van de productiviteit. Maar uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij IT-afdelingen zelf. Organisaties mogen voor specifieke IT-diensten niet afhankelijk zijn van één cloudprovider, want dan zijn ze kwetsbaar voor storingen. Dit incident onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is om een plan B te hebben.”