Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2019

'Lage investeringen zetten Europese innovatie onder druk'

'Lage investeringen zetten Europese innovatie onder druk' image

Europese innovatie staat onder druk door lage investeringen. Amerikaanse organisaties investeren naar verwachting tot 2022 1,75 maal meer in IT dan Europese organisaties. Hoewel Europese bedrijven meer investeren in IT dan Chinese organisaties, investeren Chinese partijen 47% meer in innovatie accelerators.

Hiervoor waarschuwt onderzoeksbureau IDC in het rapport 'Western Europe Risks Losing the Technology Race'. "Dat Europa achterloopt op de VS in gebruik van digitale technologieën wordt vaak als een gegeven gezien. De omvang en breedte van het potentiële gat tussen de twee is echter zorgwekkend", zegt Mark Yates, onderzoeksdirecteur Digitale Transformatie bij IDC Europe. "Uiteraard zijn er bedrijven die in staat zijn meer te doen met minder of hun IT-systemen nog niet naar volledige potentie benutten. En er valt veel te winnen door het herstructureren van de organisatie en bijstellen van bedrijfsdoelen. Dusdanig veel hedendaagse innovatie is echter afhankelijk van het gebruik van baanbrekende technologieën, dat nieuwe investeren bijna altijd nodig zullen zijn om concurrerend te blijven."

Amerikaanse bedrijven investeren 4,5 keer meer in AI

De meest opvallende verschillen zijn zichtbaar bij AI. Deze technologie wordt al veel gebruikt in security, klantenservice en e-commerce, en wordt steeds vaker ingezet op productie, logistiek, het aantrekken van nieuwe medewerkers, management en de gezondheidszorg te verbeteren. Vooruitkijkende bedrijven zien AI volgens IDC als cruciale technologie om kosten te reduceren, omzetgroei te faciliteren en de klantervaring te verbeteren. AI wordt echter volledig gedomineerd door Amerikaanse bedrijven, die in de periode 2018 - 2022 naar verwachting 4,5 keer meer investeren dan Europese bedrijven ondanks dat beide regio's een vergelijk bruto binnenlands product (BBP) hebben. Indien investeren door de overheid en IT-bedrijven niet worden meegerekend blijft deze verhouding gelijk.

De technologie waar naar verwachting het meest in wordt geïnvesteerd is het Internet of Things (IoT). Naar verwachting wordt 16-maal meer geïnvesteerd in IoT dan in AI, vooral doordat de directe winst die met IoT kan worden gerealiseerd zichtbaarder is in financiële cijfers. Zowel Amerikaanse als Chinese bedrijven investeren in absolute termen en als percentage van het BBP tot 2022 het meest in IoT.

Veel vraag naar Europese goederen en diensten

"Het is belangrijker te erkennen dat er nog steeds veel vraag is naar Europese goederen en diensten", zegt Marc Dowd, Principal Client Advisor bij IDC Europe. "Veel Europese bedrijven, zeker in Centraal- en Noord-Europa, hebben hun bedrijfsvoering uitstekend gestroomlijnd, innoveren met nieuwe business en hanteren hoge standaarden zonder veel baanbrekende technologie in te zetten. Dit is echter niet vol te houden. ERP-systemen zijn een essentiële commodity geworden, ongeacht of zij worden uitgerold via de cloud of client-based systemen. Dit geldt ook voor tools die de kwaliteit helpen tebewaken. Europese bedrijven moeten in de komende jaren aanzienlijk meer inzetten op technologie indien zij zowel wereldwijd als op het continent concurrerend willen blijven."