5G, AI, blockchain, databescherming en de cloud zorgen voor verschuiving in IT-beleid

23-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

5G, AI, blockchain, databescherming en de cloud zorgen voor verschuiving in IT-beleid

De digitale transformatie en ontwikkelingen als 5G, Artificial Intelligence (AI), blockchain, gegevensbescherming en hybrid & multi cloud oplossingen zijn aanleiding voor organisaties in 2019 om hun IT- en netwerkarchitectuur eens goed onder de loep te nemen.

Dit voorspelt Equinix, een wereldwijde aanbieder van interconnectie- en datacenterdiensten. Het bedrijf zet de belangrijkste IT-trends voor 2019 op een rij.

1) 5G versnelt de transformatie van mobiele netwerken

Equinix verwacht dat de komst van 5G eindeloos veel mogelijkheden biedt voor de digitale transformatie van bedrijven in een door IoT en AI verbonden wereld. In 2019 wordt een toename van de investeringen verwacht om de bestaande mobiele netwerkinfrastructuur te updaten en te bouwen aan een nieuwe edge-infrastructuur. Netwerkoperators zullen zich daarnaast richten op innovatie in hardware en virtuele netwerkstacks om zowel prestaties als kostenefficiëntie te verbeteren. Netwerkvirtualisatie geeft hen de benodigde flexibiliteit en beheersbaarheid om diensten aan te bieden en data uit te wisselen waar zij willen. 5G-technologie helpt hen stappen te zetten op het gebied van digitale transformatie, door meer data sneller te kunnen versturen met een ultra lage latency. Om performance, schaalbaarheid en veiligheid naar een hoger niveau te brengen, zullen organisaties wel moeten kijken naar hun netwerk- en IT-architectuur. Dit maakt 2019 een belangrijk jaar voor 5G.

2) De opkomst van verspreide AI vraagt om een nieuwe generatie infrastructuren

Door het toenemende gebruik van AI in het bedrijfsleven en de samenleving stijgt het datagebruik exponentieel. De eerste generatie AI-infrastructuren is nog centraal georganiseerd, wat wil zeggen dat inrichting én gebruik plaats vinden in één gecentraliseerde cloud. Equinix verwacht dat bedrijven in 2019 gebruik gaan maken van verspreide infrastructuren, die fysiek dichter in de buurt staan van de originele (big) databron. Als AI een vlucht neemt, hebben organisaties steeds meer externe databronnen nodig om de nauwkeurigheid van de voorspellingen te verbeteren. Dit leidt tot een toename in datatransacties. Hiermee zullen marktplaatsen ontstaan voor uitwisseling van data en algoritmen. Om gevoelige data zelf te kunnen blijven beschermen en toch optimaal te kunnen profiteren van innovaties van diverse cloud-aanbieders kunnen bedrijven een hybrid cloud-oplossing inrichten. Samen met een gedecentraliseerde IT-architectuur kunnen bedrijven hun groeimogelijkheden met behulp van AI omarmen.

3) Een netwerk van netwerken versnelt de groei van blockchain

De verwachting is dat steeds meer bedrijven deel zullen nemen aan meerdere blockchain-netwerken, onder meer op het gebied van voedselveiligheid, containerlogistiek en de financiële dienstverlening. Door het ontstaan van een ‘netwerk van netwerken’ kunnen zij gelijktijdig binnen verschillende blockchain-ecosystemen handelen. Vooral voor IoT-toepassingen en Supply Chain Management ontstaan grote voordelen. Real-time data-uitwisseling en veilige toegang tot externe databronnen zijn hier enorm belangrijk. Voorbeelden van blockchain-toepassingen waarin dit zichtbaar wordt zijn track & trace (supply chain), machine-to-machine communicatie (IoT) en het afwikkelen van internationale betalingen met verschillende valuta. Een grote uitdaging voor bedrijven zit hier in het integreren van hun bestaande applicaties met nieuwe blockchain-netwerken. Omdat het aanpassen van de interne datastructuur geen optie is, zullen organisaties op applicatieniveau een veilige en beheersbare toegang zoeken tot de blockchain netwerk-nodes, waarbij zij gebruik zullen maken van een gedistribueerde IT infrastructuur aan de digital edge.

4) Veranderende gegevensbeschermingswetten en toenemende zorgen over privacy leiden tot opkomst van progressieve en verspreide veiligheidsprocessen

Equinix ziet dat veel bedrijven en SaaS-providers mini-clouds implementeren in meerdere regio's om lokale regelgeving en nalevingsvoorschriften te handhaven. Dit is een direct gevolg van nieuwe en strengere richtlijnen op het gebied van databescherming en privacy, zoals in Nederland de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Tegelijkertijd hebben bedrijven verspreide datamanagement-infrastructuren nodig om deze verspreide cloud-omgevingen te beheren en te integreren in bestaande IT-modellen. Equinix voorspelt dat bedrijven het volgende overwegen om datalekken te voorkomen en de regie over hun data te behouden:

Nieuwe technologie voor datamanagement die naadloos aansluit op versleutelde gegevens.
Nieuwe op hardware gebaseerde virtualisatietechnologie die ervoor zorgt dat bedrijven zelf de controle over hun data behouden, in plaats van hun service provider.

5) De opkomst van hybride en multicloud-omgevingen maakt interconnectie nog belangrijker

Bedrijven hebben nu toegang tot SaaS-, IaaS- en PaaS-oplossingen van meerdere cloud providers. Met de hoeveelheid hybrid of multi cloud architecturen die bedrijven nu dienen te beheren en beheersen, verwacht Equinix dat bedrijven meer en meer zullen worstelen met databeveiliging en integratie. Bedrijven willen data-uitwisseling en applicaties voor security analytics in de buurt van de cloud hebben staan om controle te houden over welke data in een private of publieke cloud wordt ondergebracht. De juiste interconnectiepartner kan hierbij helpen. Interconnectie is dé manier om dataverkeer veilig en privaat uit te wisselen tussen de verschillende clouds, waardoor het beheer van data eenvoudig wordt. Uit de Global Interconnection Index blijkt dat de interconnectiebandbreedte tussen 2017 en 2021 jaarlijks met 98 procent toeneemt.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud