VS gaat uitleveringsverzoek indienen voor Huawei's Meng Wanzhou
22-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

VS gaat uitleveringsverzoek indienen voor Huawei's Meng Wanzhou

De Verenigde Staten gaat Canada verzoeken Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei, uit te leveren. De topvrouw zou zich schuldig hebben gemaakt aan fraude bij meerdere financiële instellingen en daarmee Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. Het is nog niet duidelijk wanneer een formeel uitleveringsverzoek wordt ingediend. Dit kan tot 30 januari.

Dit meldt het Canadese dagblad Globe and Mail. Meng Wanzhou werd in december gearresteerd in de Canadese stad Vancouver. Meng zou hebben gelogen over banden van Huawei met het Hongkongse bedrijf SkyCom, dat onder meer in Iran zaken doet. Via deze route zou het bedrijf Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. Huawei ontkent dat Meng of het bedrijf zelf iets verkeerd heeft gedaan en benadrukt zich altijd aan de wetgeving te hebben gehouden.

Onder vuur

Huawei ligt momenteel wereldwijd onder vuur. Zowel in de VS, Australië als Nieuw-Zeeland wordt het bedrijf geweerd bij 5G-projecten uit angst dat de Chinese overheid via apparatuur van Huawei spioneert. Naast Huawei worden ook andere Chinese bedrijven zoals ZTE getroffen door deze zorgen. Zo is ook ZTE in de VS uitgesloten van 5G-projecten.

Gisteren werd bekend dat Nederland eveneens onderzoekt of het gebruik van Huawei apparatuur in 5G-netwerken aan banden kan worden gelegd. Bij het opstellen van de criteria voor de veiling van 5G-frequenties gaat dit onderwerp een rol spelen, meldde een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Ook de Poolse en Noorse overheid overwegen een verbod.

Terug naar nieuws overzicht