'FTC gaat Facebook recordboete opleggen'

21-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

'FTC gaat Facebook recordboete opleggen'

Facebook kan een recordboete van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) tegemoet zien vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. De hoogte van de boete is nog niet bekend.

Dit meldt The Washington Post. De FTC heeft de rol van Facebook bij dit schandaal onderzocht. Facebook sloot eerder een overeenkomst met de FTC waarin het beloofde de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo belooft het bedrijf in deze overeenkomst gebruikers te informeren en toestemming te vragen voordat hun data wordt gedeeld met derde partijen op een wijze die afwijkt van hun bestaande privacyinstellingen. Centraal in dit onderzoek staat de vraag of Facebook deze overeenkomst heeft geschonden.

Dit onderzoek is nog niet volledig afgerond, maar bronnen van The Washington Post melden dat de onderzoekers op korte termijn met een formele aanbeveling voor een boete komen. Naar verwachting valt de boete fors hoger uit dan de boete van 22,5 miljoen dollar die de FTC in 2012 aan Google oplegde, wat toen een recordboete was. Facebook zou al in gesprek zijn met de FTC over de boete. Of het tot een schikking komt is volgens de bronnen echter onduidelijk.

Terug naar nieuws overzicht