Kabinet onderzoekt potentiële rol Huawei bij Nederlandse 5G-projecten

21-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kabinet onderzoekt potentiële rol Huawei bij Nederlandse 5G-projecten

Het kabinet onderzoekt welke rol de Chinese telecomgigant Huawei mag spelen bij toekomstige 5G-projecten. Het bedrijf levert aan bijna alle Nederlandse telecomproviders apparatuur.

Dit meldt Trouw. Huawei ligt al langer onder vuur; verschillende overheden weren Huawei bij de aanleg van 5G-netwerken. Onder meer de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland sluiten het bedrijf uit bij dergelijke projecten. De landen maken zich zorgen dat Huawei de Chinese overheid in staat stelt via zijn apparatuur te spioneren. Ook British Telecom kondigde eind vorig jaar aan bij 5G-projecten geen gebruik meer te zullen maken van Huawei apparatuur, terwijl ook het Franse Orange Huawei links laat liggen.

Nu onderzoekt dus ook Nederland of het gebruik van Huawei apparatuur in 5G-netwerken aan banden moet worden gelegd. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken meldt dat dit bij het opstellen van de criteria voor de veiling van 5G-frequenties een rol gaat spelen. Naast Nederland overwegen ook andere landen Huawei uit te sluiten. Zo meldden de Poolse en Noorse overheid de afgelopen tijd eveneens verboden te overwegen.

'Verbod is verstandig'

Tim Sweijs, Director of Research van het Haags Centrum voor Strategische Studies, stelt dat Den Haag er verstandig aan doet een dergelijke verbod in te stellen. Het centrum adviseert over de gevolgen van internationale veiligheidstrends voor Nederland. "5G is een nutsvoorziening waarvan we weten dat die vitaal wordt om in de toekomst apparaten met elkaar te laten communiceren. Het lijkt me niet prudent om de implementatie zomaar over te laten aan een speler die je niet vertrouwt", aldus Sweijs tegenover Trouw.

Sweijs pleit niet voor een totaalverbod, maar wijst op de aanpak van Groot-Britannië. Dit land weert Huawei alleen bij centrale verbindingspunten voor 5G. Ook het intensiever testen van de veiligheid van Huawei producten is volgens Sweijs een mogelijkheid.

Terug naar nieuws overzicht
Security