AIVD: 'Chinese geheime dienst voert cyberaanvallen op Nederlandse doelen uit'

21-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

AIVD: 'Chinese geheime dienst voert cyberaanvallen op Nederlandse doelen uit'

De Chinese geheime dienst is betrokken bij cyberaanvallen op Nederlandse overheidsinstanties en bedrijven. De aanvallen zijn het werk van APT10, een hackersgroep die in verband wordt gebracht met het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanvallen in westerse landen.

Dit meldt de Nederlandse inlichtingendienst AIVD aan RTL Nieuws. Bronnen van RTL melden dat organisaties in uiteenlopende sectoren doelwit zijn van APT10, waaronder IT-dienstverleners, ruimtevaartorganisaties en luchtvaartbedrijven. "De AIVD acht het waarschijnlijk dat APT10 aan China gelinkt is", zegt een woordvoerder van de AIVD in reactie op vragen van RTL Nieuws. "Over het algemeen zetten door China aangestuurde hackers digitale aanvallen in om kennis te stelen. Chinese hackers proberen wereldwijd innovatieve technologie in handen te krijgen. Nederland is een belangrijk doelwit, omdat Nederland vooroploopt op het gebied van innovatie."

'Zeker slachtoffers in Nederland'

"We hebben ze zelf in onze onderzoeken ook gezien", zegt Frank Groenewegen van IT-beveiligingsbedrijf Fox-IT tegen RTL Nieuws. "Er zijn zeker slachtoffers van deze groep in Nederland. Ze zijn uit op patenten en intellectueel eigendom. Technologie en informatie waarmee ze een economische voorsprong kunnen krijgen in de toekomst. Het is maar net welk bedrijf een voorsprong heeft in een bepaalde markt. Daar waar de Chinezen interesse hebben, zullen ze hacken om uiteindelijk alle gevoelige en geheime gegevens te stelen."

Twee vermeende Chinese leden van APT10 worden op dit moment bij verstek vervolgd in de Verenigde Staten. Het tweetal wordt beschuldigd van aanvallen op onder meer ruimtevaartorganisaties NASA en de Amerikaanse marine.

Terug naar nieuws overzicht
Security