Google scherpt toezicht op permissies Android-apps aan
19-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Google scherpt toezicht op permissies Android-apps aan

Google scherpt het toezicht op Android-apps die toegang willen tot SMS-berichten en de oproepgeschiedenis van gebruikers aan. Deze apps worden voortaan handmatig goed- of juist afgekeurd.

Ars Technica meldt dat Google is begonnen met het toepassen van deze nieuwe werkwijze, die in oktober werd aangekondigd. Google kondigde toen aan de toegang tot SMS-berichten en de oproepgeschiedenis te gaan inperken tot apps die door gebruikers zijn geselecteerd als standaardapp voor het voeren van telefoongesprekken of verzenden van tekstberichten.

Veel apps vragen onnodige rechten

Het nieuwe beleid moet een halt toeroepen aan apps die ten onrechte toegang vragen tot SMS-berichten en de oproepgeschiedenis van gebruikers. Officieel zijn deze rechten bedoeld om deze gegevens juist af te schermen, maar in de praktijk blijken een groot aantal apps om onduidelijk reden om dergelijke rechten te vragen. In de praktijk accepteren veel gebruikers deze verzoeken, waardoor allerlei apps toegang hebben tot de gegevens. Dit speelt misbruik in de hand, wat een hoge telefoonrekening tot gevolg kan hebben.

In principe mogen alleen bel- en sms-apps nog toegang vragen tot SMS-berichten en de oproepgeschiedenis van gebruikers. Wel zijn er enkele uitzonderingen, onder meer voor back-up- en dataherstel-apps en companion-apps voor Android Auto en wearables. Op een helppagina zet Google alle uitzonderingen en voorwaarden uiteen.

Terug naar nieuws overzicht
Security