Datauitwisseling met Verenigd Koninkrijk in gevaar bij no deal-brexit

17-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Datauitwisseling met Verenigd Koninkrijk in gevaar bij no deal-brexit

Een no deal-brexit kan ook digitaal voor een chaos zorgen. Zo mogen bedrijven persoonsgegevens na een brexit zonder deal niet meer zo maar naar het Verenigd Koninkrijk worden verstuurd. Dit treft niet alleen ICT-bedrijven, maar alle bedrijven die persoonsgegevens in het Verenigd Koninkrijk hebben staan.

Hiervoor waarschuwt Lotte de Bruijn, directeur van branchevereniging Nederland ICT, tegenover de NOS. De branchevereniging roept de Autoriteit Persoonsgegevens op bij een no deal-brexit een overgangsregeling in te stellen van minimaal vijftien maanden. "Als die er niet komt, lopen veel bedrijven het risico op boetes", zegt De Bruijn. Een dergelijke overgangsregeling was overigens onderdeel van het brexit-akkoord dat dinsdag in het Britse Lagerhuis werd weggestemd.

In strijd met AVG

Het feit dat data na een no deal-brexit niet meer zo maar mag worden doorgestuurd naar het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Op dit moment mag data wel naar het land worden verplaatst, aangezien het land onderdeel uitmaakt van de Europese Unie. Dit is na de brexit niet meer het geval, waardoor het uitwisselen van gegevens met het Verenigd Koninkrijk in strijd is met de AVG.

"Het land krijgt dan dezelfde status als landen als India, Maleisië en andere landen zonder goede privacywetgeving", zegt ict-jurist Arnoud Engelfriet tegen de NOS. De Britten kunnen een oplossing bieden door zelf nieuwe privacywetgeving op te stellen en deze wetgeving door de Europese Commissie te laten goedkeuren. De kans dat dit nog gaat lukken voor de brexit is echter klein.

Voorzorgsmaatregelen nemen

Nederland ICT stelt dat bedrijven zelf wel juridische voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Sturen bedrijven zonder dergelijke maatregelen toch data naar het Verenigd Koninkrijk? Dan zijn zij in overtreding en kunnen zij boetes opgelegd krijgen. "Maar het is heel lastig om te weten waar bedrijven zich nou precies op moeten voorbereiden", aldus De Bruijn. "Daarom pleiten we voor een overgangsperiode."

Terug naar nieuws overzicht