Huawei oprichter: 'Chinese overheid heeft ons nooit gevraagd te spioneren'
16-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Huawei oprichter: 'Chinese overheid heeft ons nooit gevraagd te spioneren'

De Chinese overheid heeft Huawei nooit gevraagd te spioneren. Het bedrijf heeft nooit een verzoek van welke overheid dan ook ontvangen om 'ongepaste informatie' te verstrekken.

Dit tekent Financial Times op uit de mond van Huawei oprichter Ren Zhengfei (foto). Zhengfei reageert hiermee op de arrestatie van een Huawei medewerker afgelopen week in Polen op verdenking van spionage. De arrestatie van de medewerker was onderdeel van een inval van de Poolse geheime dienst bij het Poolse kantoor van Huawei. Bij de inval werd een Poolse voormalig officier op het gebied van contra-inlichtingen en een Chinese medewerker van Huawei gearresteerd. Deze Chinese medewerker was verantwoordelijk voor sales in de overheidssector en is inmiddels door Huawei ontslagen.

In een reactie op deze arrestatie overweegt de Poolse overheid het gebruik van Huawei apparatuur in telecominfrastructuur te verbieden of beperken. Mogelijk wordt de Poolse wet gewijzigd om een dergelijk verbod mogelijk te maken. De Poolse minister van Digitale Zaken Karol Okonski overweegt ook bredere stappen. "We beschikken niet over de juridische middelen om private bedrijven of burgers te verbieden gebruik te maken van de producten van een IT-bedrijf. Het kan niet worden uitgesloten dat we wetswijzigingen overwegen om een dergelijke maatregel mogelijk te maken", aldus de minister.

Terug naar nieuws overzicht
Security