Redactie - 16 januari 2019

Dell EMC: nieuwe bedrijfsmodellen vereisen ander security-platform

Dell EMC: nieuwe bedrijfsmodellen vereisen ander security-platform image

Een nieuw bedrijfsmodel vereist dat je ook met andere ogen naar de IT-beveiliging kijkt. Dell EMC heeft dit laten zien middels een voorbeeld-case van een een pompfabrikant tijdens het Dell Technologies Forum in Utrecht.  Joris van der Linde, Experienced Cyber Security Sales Specialist bij Dell EMC Nederland schetste de stappen die genomen kunnen worden om  de security in te richten die past bij gewijzigde bedrijfsprocessen.

“Met deze stappen kunnen wij  tegelijk de digitale transformatie van een bedrijf ondersteunen”, zegt

Van der Linde. “De pompfabrikant uit de voorbeeld-case die ik tijdens het event presenteerde, werkt volgens het traditionele model: je ontwerpt een pomp, je bouwt hem, je verkoopt hem en je levert onderhoudsdiensten. Heel veel maakbedrijven zijn volgens dit principe ingericht. Alleen zat er de laatste jaren weinig groei meer in. Dit zou voor veel van dergelijke bedrijven aanleiding moeten zijn om hun bedrijfsmodel eens goed tegen het licht te houden.”

Digitale transformatie is voor zulke bedrijven de sleutel tot een vernieuwde manier van werken. In de voorbeeld-case die Van der Linde gebruikte, worden de pompen volgestopt met allerlei verschillende sensoren. Bijvoorbeeld om de druk te meten, de temperatuur, de viscositeit, noem maar op. Hierdoor kan de onderneming niet meer alleen pompen verkopen, maar de vloeistoffen die ermee worden verpompt: liquid-as-a-service. Zoals Philips Lighting geen armaturen en lampen aan Schiphol verkoopt, maar lumen, de lichtopbrengst.

Drie P’s

Een goed startpunt is volgens Van der Linde het opstellen van persona’s: een verdeling maken van groepen medewerkers met een bepaalde manier van werken. Daar is de bijbehorende beveiliging op afgestemd. Er kunnen in dit voorbeeld vier groepen onderscheiden worden: de ingenieurs (met hun werkstations), de verkopers (altijd onderweg met mobiele apparatuur), de service-afdeling (met desktops) en de monteurs (ook altijd op pad).

“Ze hebben allemaal hun eigen security behoeften. De ontwerpers bijvoorbeeld willen voorkomen dat hun intellectueel eigendom lekt. Zij hebben de beschikking over grote hoeveelheden data. Bij de bescherming van data willen ze wel dat de performance er niet onder lijdt. Daarbij komt dat de onderneming ook veel data deelt met partners, zoals producenten van onderdelen. Ook dat moet je betrekken bij het beveiligingsplan. De kernwoorden voor het security platform zijn enterprise encryptie, cloud back-up, advanced threat prevention, en visibility & control”, licht Van der Linde toe.

“Wij hanteren voor security de drie P’s: Protect, Prevent en Prove. Bij het laatste gaat het erom dat (vooral nuttig in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming) te bewijzen valt dat de onderneming voldoet aan bestaande wet- en regelgeving. Maar ook om te bewijzen waar alle apparaten (zoals laptops en tablets) zijn en wie ermee werkt. Mocht een laptop worden gestolen, dan kunnen wij zelfs de naam van de dief achterhalen”, stelt Van der Linde.

Smart cities

Van der Linde was een van de vele sprekers tijdens het Dell Technologies Forum dat onlangs is gehouden in Defabrique te Utrecht. Het evenement stond in het teken van Make IT Real: zorg ervoor dat digitale transformatie werkelijkheid wordt. Meerdere lezingen hadden de verandering van de bedrijfsvoering als gevolg van automatisering (en bijvoorbeeld bijbehorende kunstmatige intelligentie) tot onderwerp.

Speciale aandacht was er voor smart cities. Een onderwerp waarop Dell EMC samenwerkt met andere organisaties. Een gesprek hierover heeft deelnemers Patricia Florissi (Global CTO for Sales, Dell Technologies), Hans Timmerman (CTO Nederland bij Dell EMC), Jean Jacques Kroesbergen

(Director Public Government & Digital Cities Nederland, Dell EMC), Hans Leijting (Sr. Business Development Manager Smart Cities Technologies bij Nokia) en Bram Reinders (mede-oprichter Global Smart City & Community Coalition, GSC3).

Florissi gaf aan dat velen nu al gebruik maken van een smart city zonder daar weet van te hebben. Zij doelde op het online maken van een afspraak om bijvoorbeeld een paspoort te vernieuwen. Niettemin is dit slechts een peulenschil bij dit onderwerp. De sprekers vonden elkaar in de constatering dat er nog veel te weinig gebeurt op dit vlak. “Er zijn maar een paar gemeente actief”, weet Timmerman. Om vaart te brengen in toepassing van IT voor het oplossen van problemen in steden is het onder meer nodig dat er standaarden komen, maar vooral dat transparant moet zijn wie zich waarmee bezig houdt. “Er zijn nu nog te veel mensen bezig op hun eigen akkertje, er zijn veel probeersels, maar regie ontbreekt. Er moet meer samenhang komen”, vindt Kroesbergen.

Voordeel

Uit een onderzoek dat met op initiatief van Dell EMC is uitgevoerd blijkt dat het merendeel van de Nederlanders (56,6%) vindt dat de overheid meer profijt heeft van een smart city dan de inwoners ervan. Slechts 15,1 procent meent dat de stad waarin zij leven als stappen heeft gezet op weg naar een ‘smart city’. Er is nog te veel onduidelijkheid over welke diensten er allemaal mogelijk zijn en wellicht al worden geleverd. GSC3 ijvert ervoor goede business cases voor het voetlicht te brengen. “Om burgers in Nederland enthousiast en gerust te maken voor het concept van smart cities moet de focus niet alleen liggen op het technologische aspect, maar juist op economisch, sociaal en  ecologisch vlak. Op het moment dat oplossingen gericht zijn op burgers en mensen doorhebben hoe deze oplossingen hen helpen, kun je stappen zetten met het concept van smart cities”, aldus Bram Reinders.

Technisch is het bijvoorbeeld mogelijk om data van bijvoorbeeld elektriciteitsverbruik in een woning op afstand te verzamelen en analyseren. “Maar van wie zijn die gegevens? En hoe mag je die gebruiken? Daar is nog veel onduidelijkheid over”, zegt Timmerman. Dell EMC overlegt hierover met het Nederlandse Meetinstituut. Het NMi is een onafhankelijk test- en certificeringsinstituut voor meetsystemen op vele gebieden, zoals energiemeters, weegschalen en politiemeetmiddelen.

Duidelijk blijkt uit het gesprek dat de partijen met elkaar aan de weg moeten timmeren om verder te komen met smart cities.

Bekijk hier de videorepoprtage over Dell TEchnology Forum:

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024