Nieuw ontdekte malware in Play Store blijkt miljoenen keren geïnstalleerd
14-01-2019 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Nieuw ontdekte malware in Play Store blijkt miljoenen keren geïnstalleerd

Apps die malware bevatten blijven Android plagen. Een nieuw ontdekte malware-familie blijkt via apps in Google's officiële appwinkel van Play Store miljoenen keren te zijn geïnstalleerd.

De malware is ontdekt door Trend Micro, die de software de naam AndroidOS_HiddenAD heeft gegeven. De kwaadaardige software blijft gebruikers elke 15 tot 30 minuten advertenties voorschotelen. Doordat deze functie verborgen zit in een legitiem ogende app is de malware in de praktijk maar moeilijk te verwijderen.

Vermomd als games of apps

Trend Micro ontdekte in totaal 85 apps, meestal vermomd als games of apps die als afstandsbediening functioneren. Eenmaal gedownload en geïnstalleerd tonen ze vooral advertenties, die vaak schermvullend worden getoond. De eigenlijke app werkt niet of amper; in veel gevallen lijkt de app zelfs volledig te verdwijnen, al blijft deze op de achtergrond actief om regelmatig het scherm te vullen met advertenties. De malware lijkt geen data te stelen.

De ontdekking is een kleine blamage voor Google. Malware op Android komt vooral voor via illegaal gedownloade apps die buiten de officiële Play Store worden gedownload. In dit geval gebeurde dat gewoon via de Play Store, waar de apps samen zo'n negen miljoen keer werden gedownload. Google heeft de apps intussen wel verwijderd. Dat zij echter via het reguliere kanaal te vinden waren, toont dat Android na tien jaar nog steeds onvoldoende controleert op malafide apps.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Security