Verkoop van PC's gedaald door tekort aan CPUs en geopolitieke ontwikkelingen

Verkoop van PC's gedaald door tekort aan CPUs en geopolitieke ontwikkelingen

Verkoop van PC's gedaald door tekort aan CPUs en geopolitieke ontwikkelingen

13-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Verkoop van PC's gedaald door tekort aan CPUs en geopolitieke ontwikkelingen

De wereldwijde verkoop van pc's daalde met 4,3 procent naar 68,6 miljoen eenheden in het vierde kwartaal van 2018 ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017, volgens voorlopige resultaten van onderzoeksbureau Gartner.

Het totaal aantal verkochte pc's over het hele jaar 2018 bedroeg 259,4 miljoen eenheden, een daling van 1,3 procent ten opzichte van 2017. Gartner-analisten zeiden dat er tekenen waren voor optimisme in 2018, maar de sector werd beïnvloed door twee belangrijke trends die de verkoop drukten: een tekort aan CPUs en geopolitieke ontwikkelingen.

CPU

"Net toen de vraag in de pc-markt positieve resultaten begon te zien, zorgde een tekort aan CPU's (van Intel) voor problemen met de toevoerketen. Na twee kwartalen van groei in 2Q18 en 3Q18 daalden de PC-verzendingen in het vierde kwartaal " zegt Mikako Kitagawa, senior principal analist bij Gartner. "De impact van het CPU-tekort beïnvloedde het vermogen van leveranciers om te voldoen aan de vraag die werd gecreëerd door zakelijke pc-upgrades. We verwachten dat deze vraag in 2019 naar voren zal worden geschoven als de beschikbaarheid van de CPU verbetert."

Politiek

"Politieke en economische onzekerheden in sommige landen hebben de vraag naar pc gedempt", zei Kitagawa. "Er was zelfs onzekerheid in de VS - waar de algemene economie sterk was - onder kwetsbare kopersgroepen, zoals kleine en middelgrote bedrijven (MKB). De vraag van de consumenten bleef zwak tijdens de feestdagen. Verkoop tijdens de vakantieperiode is niet langer een belangrijke factor die de vraag van consumenten naar pc's stimuleert."

De top 3-leveranciers verhoogden hun marktaandeel in de wereldwijde pc-markt, aangezien Lenovo, HP Inc. en Dell in het vierde kwartaal van 2018 63 procent van de pc-zendingen voor hun rekening namen, tegenover 59 procent in het vierde kwartaal van 2017.

Lenovo profiteert door samenwerking met Fujitsu

Lenovo heeft HP Inc. overtroffen om zich in het vierde kwartaal van 2018 op de nummer 1 positie op de wereldwijde pc-markt te begeven. Een belangrijke factor voor Lenovo's aandelenwinst werd toegeschreven aan een joint venture met Fujitsu, opgericht in mei 2018. Lenovo had ook een sterke kwartaal in de VS. Het bedrijf heeft drie achtereenvolgende kwartalen dubbelcijferige groei van de zending op jaarbasis geconstateerd, ondanks de stagnerende algemene markt.

Het vierde kwartaal van 2018 was een uitdagende transactie voor HP Inc. Het bedrijf zag een dalende vraag na vier opeenvolgende kwartalen van groei. De leveringen van HP Inc. daalden in de meeste belangrijke regio's, behalve Azië / Pacific en Japan. Dell boekte een positieve groei doordat het bedrijf beter presteerde in EMEA en Japan, maar het kende een daling in Azië / Pacific en Latijns-Amerika.

VS

In de VS bedroegen PC-zendingen in het vierde kwartaal van 2018 14,2 miljoen stuks, een daling met 4,5 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Vier van de zes bestverkopende leveranciers hebben in het vierde kwartaal van 2018 een daling van de Amerikaanse pc-zendingen geconstateerd. De groei van Lenovo lag ruim boven het Amerikaanse gemiddelde, terwijl de leveringen van Dell lichtjes waren gestegen in vergelijking met een jaar geleden. De algehele daling in de VS werd toegeschreven aan de zwakke consumentenvraag, ondanks de verkoop van feestdagen en ook aan het MKB.

"Het vierde kwartaal is meestal een koopseizoen voor kleine kantoren / thuiskantoren (SOHO) en kopers van kleine bedrijven in de VS, omdat ze het onaangetaste budget willen opgebruiken voordat het belastingjaar afloopt," zei Kitagawa. "Onze vroege indicator toonde aan dat kopers van SOHO en kleine bedrijven zich afzijdig hielden bij nieuwe pc-aankopen als gevolg van onzekerheden rond de politieke en economische omstandigheden."

EMEA

PC-zendingen in EMEA bedroegen 20,9 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2018, een daling van 3,8 procent jaar op jaar. Er waren enkele positieve signalen, zoals in de vraag van West-Europa naar desktops en ultramobielen die de SMB-zendingen van brandstof voorzagen, terwijl de overheidssector ook profiteerde van verdere Windows 10-verlengingen. De vraag in Rusland bleef zich herstellen en sommige delen van Oost-Europa, zoals de Tsjechische Republiek en Hongarije. De vraag was echter niet sterk genoeg om dalende zendingen naar consumenten te compenseren.

China

De Aziatische / Pacifische pc-markt bedroeg 24,2 miljoen stuks in het vierde kwartaal van 2017, een daling met 4,6 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017. Vanwege onzekerheden in de handelsrelaties tussen de VS en China en de volatiele aandelenmarkt was er een voorzichtige vraag , vooral onder consumenten en het MKB-segment. In het vierde kwartaal van 2018 daalden de pc-zendingen in China met 2,5 procent jaar na jaar, maar de zendingen groeiden achtereenvolgens met 5,6 procent.

Windows 10

Over het hele jaar bedroeg het aantal pc-zendingen wereldwijd 259,4 miljoen stuks in 2018, een daling met 1,3 procent ten opzichte van 2017. Dit was het zevende achtereenvolgende jaar van wereldwijde achteruitgang van pc-zendingen, maar het was minder steil vergeleken met de afgelopen drie jaar. "Het grootste deel van de daling van de PC-verkopen in 2018 was te wijten aan zwakke consumenten-pc-zendingen. Consumentenaankopen waren goed voor ongeveer 40 procent van de pc-verzendingen in 2018, tegenover 49 procent van de zendingen in 2014, "zei Kitagawa. "De marktstabilisatie in 2018 werd toegeschreven aan een consistente groei van zakelijke pc's, aangedreven door een Windows 10-upgrade."

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht