'Huawei heeft nauwe banden met bedrijven die sancties tegen Iran en Syrië schonden'

10-01-2019 | door: Redactie

'Huawei heeft nauwe banden met bedrijven die sancties tegen Iran en Syrië schonden'

Er zijn nieuwe documenten onthuld die naar verluidt de nauwe banden aantonen tussen Huawei en twee holdingbedrijven die telecom netwerkapparatuur hebben geleverd aan Iran en Syrië dat in strijd is met sancties. Dit meldt Reuters. De zaak houdt verband met de arrestatie van Meng Wanzhou (foto), de cfo van Huawei die in eerder Canada op verzoek van de VS is aangehouden.

De Amerikanen onderzoeken de rol van de Huawei cfo over de vermeende banden van Huawei met twee andere bedrijven. De twee bedrijven in kwestie zijn het in Hong Kong gevestigde Skycom Tech Co. Ltd en Canicula Holdings Ltd, gevestigd in Mauritius. Canicula had naar verluidt tot twee jaar terug ook een kantoor in Syrië.

De Amerikaanse beschuldiging is dat Huawei deze bedrijven als een niet-officiële dochteronderneming heeft gebruikt om zaken te doen in Iran. Ook zou er computerapparatuur van Hewlett-Packard in 2010 zijn verkocht aan de grootste mobiele telecomoperator van Iran.

Meng Wanzhou is vrijgelaten op borgtocht maar blijft in Vancouver en wacht af of ze aan de VS wordt uitgeleverd. China heeft op zijn beurt een aantal Canadezen opgepakt.

 

Terug naar nieuws overzicht