Hackersaanval op Duitse politici lijkt vooralsnog geen politieke daad

04-01-2019 | door: Redactie

Hackersaanval op Duitse politici lijkt vooralsnog geen politieke daad

Hackersaanval op Duitse politici lijkt vooralsnog geen politieke daad zo blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. Persoonsgegevens en privédocumenten van honderden Duitse politici zijn online gepubliceerd. Het gaat onder meer om adresgegevens en telefoonnummers.

2019 is net een paar dagen jong en nu al worden we opnieuw geconfronteerd met een grote cyberaanval. Dit keer op honderden politici uit de Duitse Bundesdag. Tot nu toe lijkt de gelekte informatie vooral om persoonlijke gegevens te gaan en niet om politiek gevoelige informatie, zo melden verschillende bronnen van onder andere Der Spiegel. Het zou gaan om bankinformatie, identiteitskaarten en privé chats tussen verschillende politici. Op dit moment is nog onduidelijk wat de motivatie van de hackers is. Het is niet de eerste keer dat de Duitse Bundesdag getroffen wordt door hackersaanvallen.

“Als inderdaad blijkt dat het vooral om persoonlijke informatie gaat, lijkt het er vooralsnog op dat de hackers niet uit zijn op politiek of financieel gewin. Bij dergelijke cybercriminele acties is het waarschijnlijker dat de aanval bedoeld was om paniek te zaaien. Het bevestigt wel opnieuw hoe belangrijk het is dat systemen en processen voortdurend beoordeeld moeten worden op hun veiligheid. Dat is geen eenmalige actie. Bovendien is het zaak dat de Duitse ambtenaren bewuster omgaan met hun persoonlijke informatie. Meer investeren in veiligheidsbewustzijn en training is daarbij van groot belang,” concludeert David Emm, Principle Security Researcher bij Kaspersky Lab.

Terug naar nieuws overzicht
Security