Landelijke richtlijn voor toegang tot medische dossiers op komst

03-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Landelijke richtlijn voor toegang tot medische dossiers op komst

Zorginstellingen zijn al langer verplicht bij te houden wie een medisch dossier raadpleegt. Om te zorgen dat deze informatie in de volledige zorgsector op een uniforme wijze wordt opgeslagen werken het ministerie van Volksgezondheid en de Autoriteit Persoonsgegevens een een richtlijn.

Dit meldt Trouw. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen leggen op dit moment naar eigen inzicht vast wie wanneer welk medisch dossier bekijkt. Hierdoor kan te allen tijde worden achterhaald wie toegang heeft gehad tot een medisch dossier, wat ongeoorloofde inzage in gegevens moet tegengaan.

Hoe lang wordt informatie bewaard?

Zorgorganisaties bepalen echter hierbij zelf hoe lang deze informatie wordt bewaard. Sommige organisaties kiezen ervoor dit bijvoorbeeld twee jaar te doen, terwijl andere ziekenhuizen dit vijftien of zelfs twintig jaar doen. Zo geeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan zonder duidelijke richtlijnen hiervoor dergelijke gegevens voor de zekerheid onbeperkt te bewaren.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis (NVZ) erkent het belang van een landelijke richtlijn op dit gebied. Een medisch dossier bevat vaak informatie van verschillende zorgverleners, wat het maken van gezamenlijke afspraken volgens de organisatie noodzakelijk maakt.

Eerste helft van 2019

Het ministerie van Volksgezondheid en de Autoriteit Persoonsgegevens hopen op korte termijn tot een concrete richtlijn te komen. Het ministerie spreekt over de eerste helft van 2019.

Terug naar nieuws overzicht
Security