Google sluist 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs

03-01-2019 | door: Wouter Hoeffnagel

Google sluist 20 miljard euro via Nederland naar belastingparadijs

Ongeveer 20 miljard euro is door Google in 2017 via Nederland doorgesluisd naar het belastingparadijs Bermuda. Dit is ongeveer 4 miljard euro meer dan in 2016.

Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van de jaarrekening van Google Netherlands Holding, die vlak voor de jaarwisseling is ingediend bij de Kamer van Koophandel. Deze Nederlandse holding wordt door Google sinds 2004 gebruikt om royalty's, vergoedingen voor het gebruik van de merknaam en technologie van Google buiten de Verenigde Staten (VS) te houden. De inkomsten worden via Google Netherlands Holding doorgestuurd naar Google Ireland Holdings Unlimited. Deze laatste holding is gevestigd in Ierland, maar wordt bestuurd vanuit Bermuda. Het bedrijf is hierdoor in Bermuda belastingplichtig.

Europese belasting op komst

Dergelijke belastingconstructies zijn Europese landen een doorn in het oog. Al enige tijd wordt daarom gewerkt aan een Europese belasting op techbedrijven, die de bedrijven verplicht belasting te betalen in het land waar zij inkomsten genereren. Het Europees Parlement stemde in december in met een dergelijke belasting. Deze moet echter nog wel worden goedgekeurd door de Europese Commissie en de Raad van Ministers.

Verschillende EU-lidstaten vinden dat de EU te weinig vordering maakt met de introductie van een dergelijke belasting. Frankrijk gaat daarom vanaf januari 2019 een extra belasting heffen op techgiganten zoals Google. Deze belasting moet jaarlijks zo'n 500 miljoen euro aan belastinginkomsten opleveren.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Financieel