Wouter Hoeffnagel - 28 december 2018

Vestager: 'Tech werd in 2018 overschaduwd door datamisbruik'

Het potentieel van technologie is in 2018 overschaduwd door datamisbruik door techgiganten die geen respect hebben voor de rechten van burgers, stelt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager. Nieuwe Europese regels helpen de rechten van Europese gebruikers beter te waarborgen, maar er zijn meer maatregelen nodig.

Vestager doet haar uitspraken in een interview met BBC's Today. "In de afgelopen twaalf maanden is onze relatie met tech zowel duisterder als troebeler geworden aangezien steeds duidelijker is dat de positie en aantrekkelijke potentie van tech in het geding dreigen te komen door datamisbruik, manipulatie, toezicht en het ontbreken van respect voor zowel burgers als individuele rechten", aldus Vestager. "Het bewustzijn dat we echt iets moeten doen en dit samen zullen moeten doen stijgt."

Grote schandalen

Verschillende grote schandalen hebben de techwereld in 2018 opgeschud. Zo bleek Cambridge Analytica de gegevens van 87 miljoen Facebook gebruikers te hebben misbruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Ook andere platformen zoals Twitter en YouTube werden voor dit doeleinden ingezet. Techgigant Google kreeg een Europese recordboete van 4,3 miljard euro opgelegd voor machtsmisbruik met zijn mobiele besturingssysteem Android.

Vestager wijst op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die sinds mei dit jaar van kracht is. De Eurocommissaris stelt dat deze nieuwe wetgeving Europese gebruikers meer privacyrechten en meer controle over hun data geeft. De AVG is echter niet voldoende en Vestager stelt dat aanvullende maatregelen nodig zijn.

Transparantere werkwijze

"Ik hoop dat we in de komende tien jaar een veel transparantere manier om om te gaan met data en toegang te geven tot data ontwikkelen", aldus Vestager. Indien echter niet wordt ingegrepen vreest Vestager dat één of twee techgiganten het gebruik van onze persoonlijke gegevens volledig zullen domineren.

Het volledige interview met Vestager is te vinden bij de BBC.