Wouter Hoeffnagel - 28 december 2018

Staatssecretaris: 'Problemen bij Belastingdienst zijn volgend jaar niet opgelost'

De problemen bij de Belastingdienst, waaronder ICT-problemen en problemen bij de Belastingtelefoon, kunnen komend jaar niet allemaal worden opgelost. Dit verwacht staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

De Belastingdienst kampt al jaren met problemen. Zo kwam eerder het innen van belastingen in het geding door ICT-problemen bij de overheidsdienst. Ook werd een vrijwillige vertrekregeling in het leven geroepen die zo populair bleek dat de Belastingdienst met een personeelstekort te maken kreeg. Snel verwacht niet dat deze problemen op korte termijn kunnen worden opgelost. In een interview met De Telegraaf spreekt de staatssecretaris over complexe en hardnekkige problemen. "Zelfs al lukken al mijn beleidsmatige aanpassingen, dan kan ik nog steeds niet zeggen: volgend jaar zijn alle problemen voorbij", aldus Snel.

"We hopen natuurlijk dat het aantal incidenten afneemt en daarvoor heb ik meer grip nodig op de dienst. Maar je moet niet te snel te veel willen oplossen. Sterker nog: dat was de kern van wat ik als probleem van de vorige plannen zag. Ik vertraag een beetje, doe een stapje terug in het ambitieniveau, maar uiteindelijk met als doel om die aanpassing beter te laten zijn", aldus de staatssecretaris.