'Trump overweegt noodtoestand uit te roepen om Chinese apparatuur te verbieden'
27-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

'Trump overweegt noodtoestand uit te roepen om Chinese apparatuur te verbieden'

De Amerikaanse president Donald Trump wil het gebruik van telecomapparatuur van Huawei en ZTE door Amerikaanse bedrijven verbieden. Om dit te realiseren overweegt Trump de noodtoestand uit te roepen.

Dit melden drie anonieme bronnen aan Reuters. De Verenigde Staten (VS) vrezen dat apparatuur van Huawei en ZTE gebruikt kunnen worden door de Chinese overheid om Amerikaanse doelen te bespioneren. De Amerikaanse overheid maakt al langer geen gebruik meer van apparatuur van de twee Chinese partijen.

'Significante nationale veiligheidsrisico's'

De bronnen van Reuters melden nu dat Trump mogelijk in januari de noodtoestand uitroept. In navolging hiervan geeft Trump vermoedelijk het ministerie van Handel opdracht om Amerikaanse bedrijven te verbieden apparatuur te verkopen van buitenlandse fabrikanten van telecomapparatuur die 'significante nationale veiligheidsrisico's' met zich meebrengen.

Huawei en ZTE worden naar verwachting niet bij naam genoemd door het ministerie van Handel. Een van de bronnen verwacht dat het ministerie het bevel van Trump zal interpreteren als toestemming om het gebruik van apparatuur door de twee partijen te beperken. Hoe het bevel er precies uitgaat zien is nog niet duidelijk, aangezien de tekst nog niet definitief is.

Al langer onder vuur

Chinese partijen liggen al langer onder vuur. Verschillende landen hebben zorgen geuit over mogelijk spionage via telecomapparatuur van Chinese fabrikanten. Zo hebben naast de VS ook Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Groot-Britannië het gebruik van Huawei apparatuur aan banden gelegd.

Terug naar nieuws overzicht
Security