Mogelijke verhuizing van afluisterpark naar buitenland onderzocht

25-12-2018 | door: Redactie

Mogelijke verhuizing van afluisterpark naar buitenland onderzocht

De Nederlandse regering onderzoekt of het afluisterpark van de inlichtingendiensten in het Friese dorpje Burum naar het buitenland kan worden verplaatst. Dat is nodig omdat het niet samengaat met de toekomstige 5G-netwerken.

Uit onderzoek van de Nederlandse organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) blijkt dat de frequentieband die het afluisterstation gebruikt om satellietcommunicatie te onderscheppen niet samengaat met 5G. Ze gebruiken namelijk dezelfde 3,5 GHz-band en dat zal leiden tot "ernstige hinder".

Draagvlak creëren

Omdat binnen Nederland geen plaats is, wordt de mogelijkheid bekeken (een deel van) het satellietstation naar het buitenland te verplaatsen. Een speciale gezant gaat bij de beoogde partnerlanden "draagvlak creëren" voor de verplaatsing. In het eerste kwartaal volgend jaar wordt duidelijk of het gaat lukken om het afluisterstation te verplaatsen. De veiligheidsdiensten zelf zijn tegen en probeerden de verhuizing af te wenden.

Het afluisterpark onderschept sinds 2005 met twee grote en negen kleine schotels satellietcommunicatie. Het levert volgens Defensie in Nederland
'onmisbare informatie op, cruciaal voor de nationale veiligheid'.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht