Europees Parlement stemt in met belasting op digitale diensten

14-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Europees Parlement stemt in met belasting op digitale diensten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een Europese belasting op digitale diensten. Deze belasting kan opgelegd worden indien digitale diensten in een EU-lidstaat worden aangeboden, ongeacht of het bedrijf dat deze diensten aanbiedt in deze lidstaat is gevestigd.

Met de instemming van het Europees Parlement komt de nieuwe belasting een stap dichterbij, maar betekent niet dat deze er ook daadwerkelijk komt. Hiervoor moeten eerst de Europese Commissie en de Raad van Ministers met het voorstel instemmen.

Belastingconstructies tegengaan

De nieuwe belasting is bedoeld om belastingconstructies van grote techbedrijven tegen te gaan. Deze bedrijven vestigen zich momenteel vaak in een EU-lidstaat met een laag belastingtarief, waardoor zij in dit land belasting betalen over de omzet die zij in de volledige Europese Unie genereren. De nieuwe werkwijze dwingt bedrijven om belasting te betalen in de EU-lidstaat waar deze omzet daadwerkelijk is gerealiseerd.

Een eerder voorstel voor een dergelijke belasting werd onlangs afgekeurd door de Raad van Ministers. Het voorstel dat nu is goedgekeurd door het Europees Parlement is een aangepaste versie, waarin onder andere is vastgelegd dat de nieuwe belasting pas over drie jaar wordt ingevoerd. De belastingregels zijn alleen van toepassing op grote bedrijven, dat in een EU-lidstaat meer dan 7 miljoen euro aan omzet realiseert, minimaal 100.000 gebruikers heeft of minimaal drieduizend contracten met zakelijke klanten heeft gesloten.

Terug naar nieuws overzicht