Google+ sluit eerder zijn deuren na nieuw datalek

11-12-2018 | door: Redactie

Google+ sluit eerder zijn deuren na nieuw datalek

Google+, het sociale netwerk van techgigant Google, zal vier maanden vroeger dan gepland worden afgevoerd. De beslissing komt er nadat Google een nieuwe bug heeft gevonden die data van 52 miljoen gebruikers zou kunnen vrijgeven.

Google heeft opnieuw een lek ontdekt in Google+, het sociale netwerk waarmee de techgigant enkele jaren geleden de strijd aan wilde gaan met Facebook en consorten. Door de bug wordt de sluiting van het netwerk vervroegd.

Tot april toegankelijk voor consumenten

Eerder besloot Google al om het zieltogende platform tegen augustus 2019 van het net te halen. Die timing wordt nu met vier maanden vervroegd. Consumenten kunnen Google+ gebruiken tot april, toegang via API's wordt binnen de 90 dagen afgesloten. De zakelijke versie van Google+ (waarbij het netwerk een soort intranet vormt voor bedrijven die G Suite gebruiken), blijft voorlopig wel bestaan.

In een blogpost meldt Google dat de nieuwe kwetsbaarheid gevolgen heeft voor 52,5 miljoen gebruikers, en dat hun profielinformatie, waaronder naam, e-mailadres, beroep en leeftijd, kon worden opgevraagd door ontwikkelaars, ook als hun account op privaat stond. Apps zouden bovendien profielgegevens kunnen bekijken die gedeeld waren met een gebruiker, ook als die niet publiek gedeeld werden. Google heeft het lek in november ontdekt en het stond zes dagen 'live'.

Overeenkomsten met eerder lek

De bug doet denken aan een eerder lek in Google+, waarbij gebruikersdata gedurende drie jaar open stonden voor ontwikkelaars. De ontdekking van die bug, en de media-aandacht rond Google's pogingen om dat lek vooral niet aan gebruikers te melden, leidden al tot de beslissing om komaf te maken met Google+. De nieuwe securityproblemen versnellen de dood van het netwerk nu.

Google+ werd in 2011 opgericht als een concurrent voor Facebook maar hoewel veel mensen met een Google-account ook een Google+-account hebben, slaagde het platform er nooit in om veel interesse te vergaren.

In samenwerking met Datanews

Terug naar nieuws overzicht
Security