Wouter Hoeffnagel - 11 december 2018

Big data, IoT en sensoren hebben de grootste impact op mobiele werknemers

Big data, IoT en sensoren hebben de grootste impact op mobiele werknemers image

Big data, Internet of Things (IoT) en sensoren zijn de technologische trends die de komende twaalf maanden de grootste impact zullen hebben op mobiele werknemers. De IT-afdeling profiteert het meest van technologische trends.

Dit blijkt uit een recent onderzoek van Panasonic onder inkopers van mobiele technologie. Op de vraag naar de meest relevante technologische trends die invloed hebben op het gebruik van apparatuur door mobiel personeel, antwoorden inkopers big data (52%) als belangrijke trend, op de voet gevolgd door IoT (51%) en sensortechnologieën (41%). De belangrijkste redenen voor de aanschaf van nieuwe technologie zijn het verbeteren van de efficiëntie en de productiviteit van de organisatie.

Volgens de kopers van mobiele apparatuur profiteert de IT-afdeling het meest van elke technologische trend. De verrassingen komen pas bij de afdelingen daarna. Zo zijn respondenten van mening dat ook het management profijt heeft van big data, IoT en draagbare technologie. Verkoop zou profiteren van ontwikkelingen op het vlak van virtual reality. Logistiek zou baat hebben bij dronetechnologie. Onderzoek en Ontwikkeling zou vooral profiteren van augmented reality, sensortechnologie, blockchain en kunstmatige intelligentie.

Toekomstige trends

Op de lange termijn zien kopers duidelijk welke impact big data op hun mobiele personeel zal hebben. Het betreft dan vooral de verbetering van het serviceaanbod en de processen of een kostenverlaging. Met betrekking tot IoT zien zij met name voordelen voor mobiel personeel door betere processen, ruimer serviceaanbod en meer functionaliteiten van mobiele apparaten. Om van de technologische trends te kunnen profiteren, leggen kopers de nadruk op verbeteringen in de beveiliging van apparatuur en gegevens (43%), het verwerkingsvermogen (31%) en de communicatie voor snellere gegevensoverdracht (31%).

Kopers van mobiele apparatuur voorspellen ook dat vouwbare tablets de komende vijf jaar steeds belangrijker zullen worden en dat rugged apparaten bedrijfskritische tools voor mobiel personeel worden. De grootste groep kopers verwacht de komende twee tot vijf jaar echter geen andere soorten mobiele apparaten te zullen aanschaffen.

Verandering is al onderweg

De invoering van smart-technologieën voor mobiel personeel lijkt al goed op gang te zijn gekomen. Veel kopers geven aan al smartwatches, intelligente polsbandjes en drones te hebben aangeschaft voor mobiel personeel of op het punt te staan dit te doen. Kosten (27%) en betrouwbaarheid (19%) blijken de grootste belemmeringen voor organisaties om nieuwe technologieën sneller in te voeren.

“Hoewel verschillende interessante toekomstgerichte technologieën op de voet worden gevolgd, laat het onderzoek zien dat bedrijven met name big data, IoT en sensortechnologie invoeren voor mobiel personeel en de voordelen van deze technologieën optimaal proberen te benutten”, zegt Jan Kaempfer, General Manager Marketing bij Panasonic Computer Product Solutions. “Nu deze technologieën worden ingevoerd, naderen we het tijdperk van ‘edge computing’, waarbij verwerkingsvermogen nodig is aan de rand van het netwerk; bij de plekken waar de gegevens worden verzameld. Dit betekent dat de computers van mobiel personeel een steeds crucialere rol gaan spelen bij het verzamelen, analyseren en communiceren van gegevens, het verlenen van diensten en het verbeteren van de productiviteit.”

Whitepaper

De whitepaper ‘Toekomstgerichte technologieën en de impact hiervan op mobiel personeel en hun apparatuur’ is hier beschikbaar. Voor het onafhankelijke onderzoek werden 250 kopers van mobiele technologie voor bedrijven in het VK ondervraagd. Het onderzoek is uitgevoerd door Opinion Matters in opdracht van Panasonic Toughbook.