China ontbiedt Amerikaanse ambassadeur wegens arrestatie Huawei-topvrouw

10-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

China ontbiedt Amerikaanse ambassadeur wegens arrestatie Huawei-topvrouw

China heeft de Amerikaanse ambassadeur in Peking ontboden vanwege de arrestatie van Meng Wanzhou (foto), topvrouw van Huawei. Wanzhou werd vorige week zaterdag in Canada aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten (VS), die haar beschuldigen van het schenden van het handelsembargo tegen Iran.

Dit meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De VS heeft om uitlevering van Wanzhou gevraagd. China noemt dit verzoek 'schandalig' en eist dat de topvrouw direct wordt vrijgelaten. Terry Branstad, de Amerikaanse ambassadeur in Peking, is door de Chinese overheid op het matje geroepen om uitleg te geven over de ontwikkelingen in de zaak.

China waarschuwt voor ernstige gevolgen

Eerder werd ook de Canadese ambassadeur al op het matje geroepen. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada toen voor 'ernstige gevolgen' indien Meng niet wordt vrijgelaten. Wat deze gevolgen precies zijn laat China echter in het midden.

Meng stelt onschuldig te zijn. Een Canadese rechter oordeelt vandaag of Wanzhou op borgtocht wordt vrijgelaten. Huawei dringt hierop aan vanwege gezondheidsproblemen waar de topvrouw mee zou kampen. Indien Wanzhou schuldig wordt bevonden, kan zij in de VS een celstraf tot dertig jaar opgelegd krijgen.

Terug naar nieuws overzicht