Eurocommisaris Ansip: 'Behoedzaam zijn met Chinese netwerkapparatuur'
10-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Eurocommisaris Ansip: 'Behoedzaam zijn met Chinese netwerkapparatuur'

Andrus Ansip, Eurocommissaris voor de Digitale Markt, wil 'behoedzaam' zijn met Chinese partijen. Ansip stelt dat Chinese bedrijven te eenvoudig kunnen worden gedwongen om mee te werken aan spionagecampagnes. Tegelijkertijd sluit Japan zich aan bij de groeiende lijst met landen die netwerkapparatuur van Chinese fabrikanten als Huawei en ZTE weert bij overheidsprojecten.

Ansip uitte zijn zorgen over Chinese netwerkapparatuur vrijdag tijdens een persconferentie in Brussel, meldt Reuters. Hier uitte de politicus onder andere zijn zorgen over wetgeving die Chinese partijen kan dwingen Chinese inlichtingendiensten te ondersteunen.

'Misverstand'

Huawei geeft in een reactie aan dat de uitspraken van Ansip berustte op een misverstand en zegt dan ook teleurgesteld te zijn. Het Chinese bedrijf wijst erop nog nooit door een regering gevraagd te zijn backdoors aan te brengen in apparatuur of netwerken te manipuleren. Ook stelt het bedrijf hier nooit aan te zullen meewerken en personeel die dergelijke activiteiten op eigen houtje uitvoert niet te toleren.

Tegelijkertijd heeft de Japanse overheid aangekondigd netwerkapparatuur van Chinese fabrikanten te gaan weren bij overheidsprojecten, meldt Reuters op basis van anonieme bronnen. Dit aangezien de Japanners zich zorgen maken over mogelijke spionage via de apparatuur van Chinese partijen. Door nu op te treden tegen de apparatuur wil de Japanse overheid zijn digitale veiligheid vergroten. De bronnen melden dat de Japanse overheid geen namen van specifieke Chinese bedrijven noemt, maar Huawei en ZTE worden door de maatregelen wel getroffen.

BT neemt maatregelen

Eerder deze week besloot British Telecom (BT) al apparatuur van Huawei te verwijderen uit de core van zijn 3G- en 4G-netwerken, meldt de Financial Times. Het bedrijf wordt sinds 2006 al niet meer toegelaten tot essentiële onderdelen van het netwerk van BT. Via een overname van EE in 2016 kwam deze apparatuur echter toch in het core-netwerk van het bedrijf terecht.

Naast Japan hebben eerder onder andere de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland apparatuur van Huawei in de ban gedaan. In Nederland wordt onderzoek gedaan naar het gebruik van apparatuur van buitenlandse partijen.

Terug naar nieuws overzicht
Security