Wouter Hoeffnagel - 09 december 2018

Belastingdienst betaalde 1,1 miljoen euro voor testen van afgeblazen platform

De Belastingdienst heeft 1,1 miljoen euro geïnvesteerd in het testen van een overstap van twee ICT-systemen naar een nieuw platform. Dit terwijl het platform uiteindelijk na kritiek van het Bureau ICT-Toetsing (BIT) niet werd geïmplementeerd.

Het ICT-project bij de Belastingdienst draait om twee ICT-systemen van de Douane die zouden worden verplaats naar een nieuw platform. Voor het project werd in totaal 48 miljoen euro gereserveerd. Het BIT oordeelde echter dat dit een te grote investering is ten opzichte van de voordelen die het nieuwe platform uiteindelijk zou opleveren. Het bureau concludeerde dat de Belastingdienst beter kan investeren in het verbeteren van het huidige systeem.

Meer dan 100 werkdagen geïnvesteerd

Aan hand van dit advies is het project uiteindelijk door staatssecretaris Menno Snel van Financiën afgeblazen. Desondanks heeft het project de Belastingdienst echter veel geld gekost, blijkt uit antwoord op Kamervragen van de staatssecretaris. Zo is in totaal 1,1 miljoen euro en meer dan 100 werkdagen geïnvesteerd in een test die moest uitwijzen of de wensen van de Douane konden worden gerealiseerd met het nieuwe platform.

"Voor zo'n test moet een hele omgeving worden gesimuleerd", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. De woordvoerder wijst erop dat op jaarbasis ongeveer een half miljard euro wordt geïnvesteerd in ICT voor de Belastingdienst. De belangrijkste kostenposten zijn de 3.000 werknemers van de Belastingdienst evenals licenties en onderhoud.

Prijsverhoging van 12 miljoen euro

Ook blijkt uit de antwoorden van Snel dat IBM in eerste instantie 36 miljoen euro vroeg voor de realisatie van het project. De Belastingdienst ging echter niet direct akkoord, waarna dit bedrag werd verhoogd tot 48 miljoen dollar. Een verklaring voor deze verhoging heeft IBM echter nooit gegeven, meldt het BIT. Wel zou de Belastingdienst onvoldoende hebben onderhandeld om de prijs omlaag te krijgen. Snel stelt dat de 12 miljoen euro aan extra kosten kunnen worden verklaard door het feit dat het opdracht in kleine delen zou worden uitgevoerd, wat extra kosten met zich meebrengt.