Driekwart van de I&O leiders mist de juiste vaardigheden en kennis voor de toekomst

07-12-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Driekwart van de I&O leiders mist de juiste vaardigheden en kennis voor de toekomst

Doordat steeds meer organisaties de digitale business omarmen, moeten infrastructure & operations (I&O) managers hun strategieën en vaardigheden aanpassen om een agile infrastructuur te kunnen leveren aan hun business. 75% van de I&O leiders beschikken echter niet over de vaardigheden, kennis en cultuur die zij in de komende twee tot vijf jaar nodig zullen hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner waarvan de resultaten zijn gepresenteerd op de Gartner IT Infrastructure, Operations and Cloud Strategies Conference. Het onderzoeksbureau adviseert I&O leiders opkomende trends in edge computing, artificial intelligence (AI) en het dynamische cloud landschap te omarmen. Dit geeft hen de flexibiliteit die nodig is om de business te ondersteunen bij het betreden van nieuwe markten, wat hierdoor snel en op ieder moment kan.

De eisen die worden gesteld aan IT-afdelingen verandert. IT-afdelingen groeien uit tot strategische leveranciers van diensten, die intern ontwikkeld worden of via externe partijen worden uitgerold. Zij moeten specifieke workloads positioneren op basis van business-, regulatieve of geopolitieke impact. Daarnaast bedienen organisaties steeds vaker een wereldwijd klantenbestand, waardoor I&O leiders het concept ‘infrastructure is everywhere’ moeten realiseren. Hierbij zijn volgens Gartner vier factoren die in acht moeten worden genomen:

Agility gedijt op diversiteit

Agility gedijt op diversiteit, stelt research vice president Bob Gill van Gartner. De dagen waarin IT alles beheerst zijn volgens hem voorbij. Nu gekozen kan worden tussen steeds meer technologieën, partners en oplossingen verliezen I&O leiders het overzicht en de controle over hun IT-activiteiten. “De cyclische en gedicteerde aanpak in traditionele IT biedt niet de agility die de hedendaagse business vereist”, aldus Gill. “De noodzaak om agile te zijn is sneller toegenomen dan ons vermogen dit te zijn.”

Ondanks dat agility in de top 3 van prioriteiten van I&O leiders voor 2019 staat, hebben zij moeite een keuze te maken uit het brede aanpak aan producten. “In de ideale situatie zouden I&O leiders de onbeheersbare verzameling aan opties - colocatie, multicloud, platform as a service - die we vandaag de dag hebben coördineren en vooruitlopen op de toekomstige behoeften van de business. We moeten in onze digitale toolbox van mogelijkheden rijken en deze tools toepassen op klantbinding, productleiderschap en operationele activiteiten om veiligheidsmarges in te bouwen rond het beheren van de diverse opties op de lange termijn.”

Gill verwacht dat de noodzaak om agile te zijn in de toekomst alleen maar verder zal toenemen. Voor de korte termijn is het daarom van cruciaal belang dat I&O leiders inzetten op het beheren van de diversiteit. Voor de lange termijn adviseert Gartner I&O leiders zich te ontwikkelen tot product managers van diensten die nodig zijn om business gerichte agile oplossingen te bouwen.

Applicaties maken verandering mogelijk

Infrastructuur kunnen kostenbesparingen met zich meebrengen en het mogelijk maken applicaties te draaien, maar leidt op zichzelf niet direct tot extra business value. Applicaties doen dat wel. Research vice president Dennis Smith van Gartner stelt dat er geen betere tijd is om applicatieontwikkelaar te zijn. Applicatieontwikkeling biedt volgens Smith de mogelijkheid te profiteren van de behoefte van bedrijven om aan de behoefte van klanten te voldoen en oplossingen te bouwen die via API’s bestaan uit een weefsel van softwarecomponenten.

70% van de organisaties die in 2025 nog geen service/product oriëntatie heeft omarmd zal niet langer in staat om hun business te ondersteunen, blijkt uit onderzoek van Gartner. Het onderzoeksbureau adviseert I&O engineers daarom met consumenten en softwareontwikkelaar in gesprek te gaan; mensen, processen en technologie te integreren; en service en producten te leveren om een solide infrastructuur te ondersteunen waarop applicaties draaien.

Grenzen verschuiven

Door de digitale business vervaagt de grens tussen fysiek en digitaal, worden nieuwe interacties mogelijk en ontstaan er meer real-time business momenten. Naarmate dingen meer verbonden worden, is het datacenter niet langer het centrum van data. “Digitale business, IoT en immersive experiences zullen dataverwerking meer en meer naar de rand van het netwerk duwen”, zegt Tom Bittman, distinguished research vice president bij Gartner.

Meer dan de helft van de door bedrijven gegenereerde data zal in 2022 worden gecreëerd en verwerkt buiten datacenters en en de cloud, voorspelt Gartner. Immersive technologieën zullen helpen culturele en generatiegebonden grenzen te verschuiven. Ook verwacht Gartner dat mensen hogere eisen zullen stellen aan interacties en verwachten dat deze immersive en in real-time zijn, met minder kunstmatige grenzen tussen mensen en de digitale wereld.

Data van gebruikers wordt hierdoor steeds intiemer, waardoor de noodzaak voor een lage latentie, lagere kosten voor bandbreedte en wijzigingen op het gebied van privacy en wetgeving groter wordt. Ook wordt het voor bedrijven belangrijker zeker te stellen dat zij kunnen blijven opereren indien hun verbinding met internet wordt verbroken.

Mensen vormen de hoeksteen

I&O leiders hebben moeite waarde te leveren in de hedendaagse complexe en dynamisch omgeving, wat het vermogen van organisaties om snel te leren en kennis te delen schaadt. “Het nieuwe profiel van I&O werknemers bevat veelzijdige vaardigheden en ervaring, en beloont niet langer een nauwe focus op een bepaalde technische specialiteit”, stelt Kris van Riper, research managing vice president bij Gartner.

“Leidende bedrijven veranderen de manier waarop zij werknemers belonen en ontwikkelen door van rigide carrièreladders over te stappen op meer dynamische alternatieven. Deze nieuwe carrièrepaden kunnen door de jaren heen veranderingen doormaken in verschillende technologische domeinen en business units. Het verkrijgen van een breder begrip van het IT-portfolio en de business context zorgt voor meer collectief inzicht en kennisdiversiteit om teams voor te bereiden op de vereisten van de digitale business.”

Terug naar nieuws overzicht
Digitale Transformatie