Redactie - 04 december 2018

Autodesk University presenteert de ‘Future of Making’

Autodesk University presenteert de ‘Future of Making’ image

Meer dan 11.000 architecten, ingenieurs en aannemers kwamen onlangs bijeen in Las Vegas voor Autodesk University – dé jaarlijkse conferentie voor degenen die onze gebouwde omgeving ontwerpen en creëren. Het waren vier intensieve dagen van leren, netwerken en kennis delen. Mijn programma zat vol met inspirerende keynotes, hands-on workshops, praktische showcases en, last but not least, onze eigen presentatie ‘Interactive Design with Augmented Reality'. Daarnaast was er een expo waar we ons ‘Alice in Technology Wonderland’ waanden. Hier volgen mijn hoogtepunten van een bijzonder inspirerende week.

Connect & Construct Summit

De Connect & Construct Summit op maandag benadrukte dat de AEC-sector (Architecture, Engineering & Construction) dynamischer en digitaler is dan ooit. Andrew Anagnost, CEO van Autodesk, pleitte dat de alsmaar toenemende complexiteit binnen onze sector - met een omzet van 15 biljoen dollar en meer dan 100 miljoen arbeidsplaatsen - een innovatieve mindset, slimme toepassing van technologie en open datastromen vereist. Hij bevestigde wat wij bij Royal HaskoningDHV al in praktijk brengen: bij innovatie draait alles om het oplossen van problemen, en data vormen de basis van innovatie.

Peter Diamandis van Singularity University benadrukte dat wij leven in een tijd waarin mensen geen idee hebben hoe snel verandering plaatsvindt. Waar ontwikkelingen lokaal en lineair waren, zijn ze nu exponentieel en mondiaal. Dit vormt een uitdaging voor gevestigde bedrijven en maakt hen vatbaar voor disruptie. De voorbeelden zijn talrijk: Kodak dat personeel ontslaat die werken aan de digitale camera, Blockbuster dat Netflix niet als een bedreiging herkent, en gevestigde retailers die het online kanaal negeren. Om te voorkomen dat we zelf ten prooi vallen aan dergelijke disruptie, deed Peter een beroep op de AEC-sector om sensoren en netwerken, robotica en 3D-printers, virtual en augmented reality, kunstmatige intelligentie en blockchain te omarmen – niet in de laatste plaats om nieuwe bedrijven, nieuwe modellen en nieuwe ecosystemen te ontwikkelen.

Opening van AU2018 Las Vegas

De algemene opening van AU op dinsdag bevestigde nogmaals hoe automatisering ons kan helpen bij het ontwerpen en creëren van een zinvollere gebouwde omgeving. Tegelijkertijd houden we door automatisering van repetitieve en standaard taken meer tijd over om onze creativiteit en ons vernuft in te kunnen zetten om meer toegevoegde waarde te leveren. Bovendien kan het combineren van technologieën voor ontwerpen en bouwen, mogelijkheden bieden om beter te presteren en het milieu minder te belasten.

Na de algemene opening schoven de presentatieschermen opzij om ons toegang te bieden tot de expovloer. Daar vergaapten we ons aan het volgende prototype van NASA’s ruimtelander, gerealiseerd door middel van generative design en 3D-printing, aan robots die ter plekke lichtgewicht constructies van metaalplaat produceren, en zelfs aan een fabriek om onze eigen sensorlampen te produceren. Ook waren er gigantische 3D-printers en virtual reality caves, tal van inspirerende showcases van sectorgenoten, en nog veel meer.

Meer keynotes en presentaties

De Architecture, Engineering & Construction Keynote op woensdag bracht ons meer inzicht in sector-overstijgende samenwerking en ontwikkelingen op het gebied van geautomatiseerd ontwerpen. Jim Lynch van Autodesk legde uit hoe bouwcomplexiteit, projectvertragingen en budgetoverschrijdingen kunnen worden verholpen door herziene processen, geïntegreerde werkstromen en nieuwe technologieën. Jim sloot af door te schetsen hoe Autodesk ons helpt beter samen te werken door data te delen in de gehele waardeketen (BIM 360), en om data echt bruikbaar te maken door middel van betere inzichten.

In de Design & Manufacturing Keynote riep Autodesk’s Greg Fallon ons op om de zuilen in de AEC-sector af te breken en een brug te slaan tussen ontwerp en productie. Daartoe drong hij erop aan om data centraal te stellen in wat we doen en dat we tools, processen en mensen in onze sector meer met elkaar verbinden. Als dergelijke verbindingen eenmaal zijn gelegd en data zich onbelemmerd kunnen verplaatsen, zijn we echt in staat bepaalde processen en standaardtaken te automatiseren (Fusion 360). Zijn uitspraken werden beaamd door fabrikanten, die aangaven nu al 20% van de tijd te besparen in het proces van ontwerp tot productie.

In de middag volgden updates over BIM 360 - het uniforme platform van Autodesk dat projectgegevens koppelt: van design en engineering, en productie en bouw, tot beheer en onderhoud. Verder waren er presentaties over Fusion 360 - waarmee we toegang hebben tot generatieve ontwerptechnologie en geavanceerde simulatiesoftware, en Autodesk Forge - met tal van nuttige API's waarmee we onze eigen apps kunnen bouwen.

Slotstuk door Royal HaskoningDHV

Donderdag was het onze beurt om het podium te betreden en de beste en slimste ideeën binnen Royal HaskoningDHV te delen op het gebied van digital engineering. Ik begon door uit te leggen hoe wij een duale strategie hanteren van zowel innovatie als digitalisering. Dit doen we om relevant te blijven in een tijd van ongekende verandering.

Wat betreft innovatie zetten wij in op co-creatie van digitale diensten, zoals Flowtack om verkeersstromen te optimaliseren op basis van real-time data, slimme producten te ontwikkelen zoals Shaded Dome, en patenten voor Nereda, onze duurzame zuiveringstechnologie voor afvalwater. Op het gebied van digitalisering streven we naar het versterken van onze kern door BIM Level 2 toe te passen in het merendeel van onze projecten, door engineering te automatiseren via parametrisch en generative design, en door digitale tools zoals drones, scanners en HoloLenzen in te zetten.

Mijn collega Jugal Makwana ging verder door te vertellen hoe wij onze BIM- en GIS-processen standaardiseren, onze werkstromen automatiseren en integreren, en nieuwe technologieën omarmen en inzetten. Het einddoel: al onze 6.000 ingenieurs en adviseurs wereldwijd volgens één gemeenschappelijke digitale manier laten werken.

Vervolgens presenteerden we diverse showcases om te laten zien dat we doen wat we zeggen. Ik liet zien uit hoe wij een datacentrische benadering hanteerden voor een parametrisch ontwerp van een voetbrug, aangevuld met Lumion visualisaties, zodat onze klant de brug overal kan plaatsen, zelfs nadat design en engineering al lang waren voltooid. Jugal vertelde hoe wij parametrisch design en VR toepassen bij het ontwerpen van een voetbalstadion. Zo creëren wij het perfecte stadion waarin alle toeschouwers uitstekend zicht hebben op het veld en die tegelijk voldoet aan alle ontwerprichtlijnen van de FIFA.

Daarna lichtten wij toe hoe station Ede-Wageningen is ontworpen en gebouwd met behulp van een integraal BIM-model. Zo koppelden we het programma van eisen in Relatics aan het ontwerp in Revit om te garanderen dat ons ontwerp volledig zou voldoen aan alle eisen en wensen van de klant. En we koppelden het model met zowel loopstroomsimulaties als live-renderingen, zodat we het ontwerp verder konden optimaliseren. Tot slot presenteerden we onze resultaten in augmented reality, zodat onze klanten hun toekomstige treinstation in volle glorie konden ervaren.

Vervolgens lieten we ons AU-publiek zien hoe wij interactieve rapporten met dynamische kaarten en modellen gebruiken voor het vastleggen van uitgebreide rapporten, zoals milieueffectrapportages en complexe 3D-modellen (zoals die voor station Ede-Wageningen). Met behulp van dergelijke iReports hebben alle stakeholders snel en eenvoudig toegang tot informatie die voor hen relevant is. Tot slot deelden we hoe wij zijn begonnen met het verkennen van de toepasbaarheid van generative design en 3D-printing voor het ontwerpen van brugpijlers. Daarbij hielden we rekening met zowel specifieke bodemeigenschappen als plaatselijk wegbelastingen, waardoor uiteindelijk boomachtige pijlers ontstonden die enorme hoeveelheden materiaal besparen.

Onze presentatie eindigde in een levendige discussie met het publiek, waarin we de diepte ingingen bij diverse aspecten van onze showcases. Daarnaast was er veel interesse in onze nieuwe verdienmodellen. Het publiek waardeerde vooral onze openheid ten aanzien van onze ervaringen met digitale engineering en ik was trots op onze status quo op het gebied van digitale engineering.

Persoonlijke inzichten van AU2018

Op de weg terug naar Nederland zat ik boordevol nieuwe ideeën om digitale engineering binnen Royal HaskoningDHV verder te ontwikkelen – zowel met onze klanten als samen met de bouwsector. Mijn belangrijkste inzichten:

  • We moeten onze sector reorganiseren rondom relevante datastromen om samenwerking te verbeteren en waardeverlies op de overdrachtsmomenten te verminderen.
  • We kunnen parametrisch en generative design en robotica en 3D-printing inzetten om onze productiviteit te verhogen en onze milieu-impact te verlagen.
  • Royal HaskoningDHV is in uitstekende vorm wat betreft digitale engineering. We mogen best wat trotser zijn op wat we doen en dit breder uitdragen.
  • We blijven relevante ontwikkelingen monitoren, digitale manieren van werken omarmen, en nieuwe ideeën onderzoeken om voorop te blijven lopen op het gebied van digitale engineering.
  • We komen volgend jaar terug naar Autodesk University om te leren, te netwerken en te delen waar we dan staan op het gebied van digitale engineering.

Samen de maatschappij verbeteren

Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe zijn bedrijf – en de gebouwde omgeving in het algemeen – kan profiteren van digitale ingenieursdiensten, kan altijd contact met ons opnemen. Sectorgenoten die digitale engineering ook omarmen, wil ik graag oproepen om ook showcases en ervaringen te delen. Zelf sta ik open voor iedereen die samen zinvolle digitale engineeringoplossingen wil ontwikkelen.

Slotopmerking - Graag bedank ik Pieter Schreurs en Gijs Joosen (parametrische voetbrug en stadion), Yves Scholtes (BIM-connecties), Sander Baas (HoloLens magic), Paul Eijssen (interactieve iReports), en Kees van IJselmuijden en Merijn de Leur (generatieve brugpijlers) voor hun bijdragen aan onze presentatie. Bovendien wil ik de rest van mijn 6.000 collega's bedanken voor hun dagelijkse inspiratie en het voortdurend oprekken van de grenzen van digitale engineering.

Door Hermen Jan van Ree, Global Innovation Leader bij Royal HaskoningDHV