Nieuw-Zeeland sluit Chinese partijen uit bij 5G-projecten

29-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Nieuw-Zeeland sluit Chinese partijen uit bij 5G-projecten

Chinese partijen worden uitgesloten van Nieuw-Zeelandse 5G-projecten als leverancier van telecomapparatuur. De Nieuw-Zeelandse overheid maakt zich zorgen over de impact van dergelijke apparatuur op de nationale veiligheid in het land.

Dit meldt de BBC. Spark New Zealand wilde Huawei apparatuur inzetten om een 5G-netwerk uit te rollen. Het Nieuw-Zeelandse security agentschap stelt echter dat deze deal significante risico's kan opleveren voor de nationale veiligheid.

Huawei biedt niet mee

Het Chinese Huawei kondigde eerder al aan niet mee te zullen bieden op aanbestedingen rond Nieuw-Zeelandse 5G-projecten. Het bedrijf besloot hiertoe nadat zowel de Amerikaanse als Australische regering het Chinese bedrijf uitsloot van dergelijke projecten.

Deze overheden zijn bang dat de Chinese overheid Huawei dwingt achterdeurtjes in te bouwen in zijn apparatuur. Deze achterdeurtjes zouden door de Chinese overheid kunnen worden gebruikt om mee te kijken op netwerken die van deze apparatuur gebruik maken. Deze zorgen zijn onder andere te danken aan nieuwe wetgeving die vorig jaar in China werd geïntroduceerd en Chinese bedrijven verplicht geheime diensten en inlichtingendiensten te assisteren op het gebied van nationale veiligheid. 

Zorgen wegnemen

Door niet mee te bieden op kernapparatuur voor 5G-netwerken wil Huawei argumenten van tegenstanders omver werpen. Het bedrijf hoopt dat zorgen over veiligheid een minder groot bezwaar zijn voor RAN-elementen van 5G-netwerken, zodat het toch kan profiteren van de groeiende omarming van 5G.

Bewijs dat Chinese partijen daadwerkelijk betrokken zijn bij spionageactiviteiten van de Chinese overheid ontbreekt vooralsnog. Zo doorliep Huawei onlangs in het Verenigd Koninkrijk probleemloos een veiligheidsonderzoek van de Britse inlichtingendienst GCHQ.

Terug naar nieuws overzicht
Security