Wouter Hoeffnagel - 28 november 2018

Bedrijfsleiders hebben moeite wensen klanten, medewerkers en samenleving te balanceren

Bedrijfsleiders hebben moeite wensen klanten, medewerkers en samenleving te balanceren image

Bedrijfsleiders vinden het lastig om te voldoen aan alle wensen van de drie groepen die het belangrijkst zijn voor hun succes: klanten, medewerkers en de samenleving. Zij plaatsen momenteel de wensen van medewerkers bovenaan de prioriteitenlijst (60 procent), gevolgd door die van klanten (55 procent) en de samenleving (37 procent). Maar liefst 60 procent van de bedrijven zegt niet in staat te zijn alle drie de groepen tegelijkertijd tevreden te kunnen houden.

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van Censuswide onder 1.936 bedrijfsleiders in opdracht van Fujitsu. De ondervraagde bedrijfsleiders zijn zich bewust van de waarde die medewerkers, klanten en de samenleving vertegenwoordigen wanneer het gaat om de toekomst van hun bedrijf. Zo zegt bijna driekwart (73 procent) dat de creativiteit van het personeel cruciaal is voor toekomstige groei. 74 procent zegt dat het vermogen om van impact te zijn op de samenleving het belangrijkst is voor toekomstig succes. Acht op de tien bedrijfsleiders stellen echter dat je de klant altijd op de eerste plek moet zetten om succesvol te zijn.

Langdurig succes

Duncan Tait (foto), SEVP and Head of Americas en EMEIA Fujitsu, zegt: “Alleen wanneer je klanten tevreden zijn, je het maximale uit werknemers haalt en een positieve impact hebt op de samenleving, kun je spreken van langdurig succes. Omdat organisaties via hun klanten en medewerkers de rest van de samenleving kunnen beïnvloeden, zijn de drie groepen intrinsiek met elkaar verbonden. Mensen – zowel potentiële werknemers als klanten – zijn aangetrokken tot bedrijven met een duidelijk (sociale) visie. Zeker wanneer die al een positieve impact hebben op de samenleving. Uit het onderzoek blijkt echter dat bedrijven niet gerust zijn over de manier waarop zij de drie groepen individueel benaderen. Vanwege de grote invloed die medewerkers, klanten en de samenleving hebben op het bedrijfssucces, is het begrijpelijk dat bedrijfsleiders hier moeite mee hebben.”

Een belangrijk thema onder de ondervraagde bedrijfsleiders is maatschappelijk belang. 63 procent van hen stelt dat de samenleving in de afgelopen drie jaren kritischer is geworden op het bedrijfsleven. Terecht zo blijkt, 71 procent geeft namelijk toe dat hun organisatie meer kan bijdragen aan het alledaagse leven, dan het op dit moment doet. Toch denkt maar liefst 47 procent dat hun bedrijf niet in staat is een grote maatschappelijke impact te hebben. De oplossing hiervoor ligt volgens 69 procent in de implementatie van (digitale) technologieën. 73 procent vindt echter dat een bedrijfscultuur waarin samenwerking en creativiteit centraal staan, de belangrijkste voorwaarde is voor positieve maatschappelijke impact.

Sustainable Development Goals

Duncan Tait: “76 procent van de bedrijfsleiders vindt het hun verantwoordelijkheid dat de organisatie een positieve sociale impact heeft. Tegenwoordig is het een vereiste voor het bedrijfsleven om te voldoen aan de Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN. Ook bij Fujitsu vinden we dit belangrijk, en nemen de SDGs een belangrijke plek in bij het realiseren van onze visie. Om onze doelen te bereiken, zetten we in op co-creatie met onze partners. Deze helpen wij met ons aanbod in AI, IoT en Cloud in het realiseren van gestelde doelen, door bijvoorbeeld samen duurzame food en agri-processen op te zetten, de zorg te verbeteren of de samenwerking binnen bedrijven te bevorderen. Om dit te bereiken geven we de bedrijven de ruimte om zich aan te passen en te reageren op veranderingen. Digitale technieken helpen bedrijven de drie groepen – klanten, medewerkers en de samenleving – op een evenwichtige manier, positief te beïnvloeden. Bij ieder bedrijf moet ‘het juiste doen’ centraal staan. Alleen wanneer je een positief verschil maakt in het leven van alle mensen kun je als bedrijf succesvol zijn.”

Het volledige onderzoeksrapport is hier te vinden.