IT-functionarissen: 'Zet in op digitale vaardigheden op school'

28-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

IT-functionarissen: 'Zet in op digitale vaardigheden op school'

De ontwikkelingen op het gebied van IT en technologie vragen om aanpassing van de leerstof op basisscholen en in het voortgezet onderwijs. Niet alleen in het kader van technologievaardige burgers, ook omdat de IT-branche nu al tienduizenden kundige en vaardige mensen mist. Directeur-initiatiefnemer Ronilla Snellen van Stichting FutureNL en KPN-CIO Bouke Hoving vragen onderwijsminister Arie Slob vol in te zetten op digitale vaardigheden op school. Daarbij worden ze gesteund door 130 hoge Nederlandse IT-functionarissen.

Stichting FutureNL zorgt dat jonge mensen opgeleid worden voor de beroepen en maatschappij van de toekomst in plaats van die van het verleden. Tijdens het openingsdiner van CIODAY2018, de jaarlijkse bijeenkomst van zo’n 800 Nederlandse chief information officers (CIO’s) en andere hoge IT-functionarissen, betuigden ruim 130 Nederlandse CIO’s, CDO’s en IT-industrieleiders op maandagavond 26 november hun steun aan de digitale onderwijsmissie.

Ambassadeurschap

Stichtingsdirecteur Ronilla Snellen en de vorig jaar tot CIO of the Year uitgeroepen Bouke Hoving riepen de Nederlandse IT-leiderscommunity op om collega-CxO‘s te enthousiasmeren voor het ambassadeurschap richting de directies van de scholen van hun kinderen, het verkrijgen van de benodigde laptops, en het tekenen van de gezamenlijke brief naar de minister. Daaraan werd massaal gehoor gegeven.

“Geweldig dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren”, aldus Snellen. “Dat een dergelijk appèl ondersteund wordt door zoveel toonaangevende Nederlandse bedrijven en leiders maakt absoluut indruk.”

Digitale vaardigheid in het onderwijs

KPN-CIO Bouke Hoving stelde dat we als Nederland onze kans om digitaal en technologisch te kunnen versnellen beperken, wanneer we de digitale vaardigheid in het onderwijs niet serieus nemen. “De overheid moet met behulp van het bedrijfsleven het laatste zetje gaan geven om de adoptiegraad te verhogen en de boel echt op gang brengen.”

FutureNL wordt ondersteund door een raad van advies waarin onder andere Constantijn van Oranje (StartupDelta), Janneke Niessen (Inspiring Fifty), Pieter Zwart (Coolblue), Anka Mulder (Saxion Hogeschool), Ernst Jan Stichter (Microsoft) en speciaal ambassadeur Neelie Kroes zitting nemen.

Terug naar nieuws overzicht