Witold Kepinski - 27 november 2018

Zweden: gebruik geen buitenlandse cloud voor vertrouwelijkheid

Zweden: gebruik geen buitenlandse cloud voor vertrouwelijkheid image

Openbare diensten in Zweden zouden geen niet-Zweedse clouddiensten moeten gebruiken om vertrouwelijke informatie te verwerken, zeggen advocaten van de overheid. De nationale inkoopdiensten van Zweden zijn het erover eens en doen een beroep op de ICT-sector van het land om clouddiensten aan te bieden die veilig kunnen worden gebruikt door de publieke sector in het land. Ondertussen zou de publieke sector moeten overwegen om elk gebruik van cloud-gebaseerde kantooroplossingen te stoppen in combinatie met gevoelige informatie, zoals de advocaten aanbevelen.

Een waarschuwing om geen niet-Zweedse clouddiensten te gebruiken, werd eerder gepubliceerd door de juridische expertgroep van eSam, een digitaliseringsorganisatie van de overheid waarbij 23 centrale overheidsorganisaties en de Zweedse vereniging van lokale autoriteiten en regio's zijn betrokken. De juridische specialisten zeggen dat ze niet kunnen uitsluiten dat een niet-Zweedse aanbieder van clouddiensten de vertrouwelijkheid van de informatie die het bedrijf bezit, schendt.

In zijn waarschuwing roept eSam op tot het opzetten van cloudservices waar gevoelige informatie veilig is, ook voor webgebaseerde kantoordiensten. "Dit is door verschillende autoriteiten onderzocht en het probleem is complex en moet op nationaal niveau worden beheerd", waarschuwen de juridische experts.

De nationale aanbestedingsdiensten, onderdeel van het Zweedse juridische, financiële en administratieve dienstenbureau Kammarkollegiet , zijn begonnen met een voorbereidende studie naar een nieuwe raamovereenkomst voor cloud-gebaseerde kantoordiensten. Publicatie wordt verwacht begin februari 2019. Geïnterviewd door de Zweedse TV4-televisie Op 20 november riep ICT-inkoopspecialist Daniel Melin de ICT-bedrijven van het land op om te intensiveren en veilige alternatieven aan te bieden.

"Er zijn honderden overheidsinstanties. Sommigen van hen zijn uitstekend, maar anderen hebben noch de tijd noch de middelen om alle vereisten te analyseren, die vaak complex zijn, "vertelde de heer Melin aan TV4. "Een dergelijke dienst kan niet afhankelijk zijn van een paar leveranciers en om voor de hand liggende redenen kunnen ze niet vreemd zijn. We moeten een manier vinden waarop Zweedse leveranciers diensten kunnen ontwikkelen die de behoeften van de Zweedse publieke sector ondersteunen. "