LinkedIn misbruikte miljoenen e-mailadressen om niet-gebruikers te benaderen

26-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

LinkedIn misbruikte miljoenen e-mailadressen om niet-gebruikers te benaderen

LinkedIn heeft achttien miljoen personen die geen gebruikers zijn van het sociale netwerk via Facebook benaderd, iets waarvoor het bedrijf de e-mailadressen van deze gebruikers heeft misbruikt. In totaal gaat het om 18 miljoen gebruikers.

Dit blijkt uit het halfjaarrapport van de Ierse privacywaakhond de Data Protection Commission (DPC). De DPC heeft de zaak onderzocht, aangezien het hoofdkantoor van LinkedIn in Ierland is gevestigd. Het is niet duidelijk hoe LinkedIn de e-mailadressen van de 18 miljoen personen die zijn benaderd in handen heeft gekregen.

LinkedIn is door DPC beoordeeld op basis van de vorige privacywetgeving, waardoor het bedrijf geen boete opgelegd heeft gekregen. Dit doet vermoeden dat de overtreding plaats heeft gevonden voor 25 mei 2018, de datum waarop de AVG in werking treden. Deze wet maakt het onder meer mogelijk boetes op te leggen aan bedrijven die de Europese privacywetgeving overtreden. Deze boete bedraagt maximaal 20 miljoen euro of 4 procent van de wereldwijde jaaromzet.

Terug naar nieuws overzicht