Britse overheid neemt interne documenten van Facebook in beslag

26-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel

Britse overheid neemt interne documenten van Facebook in beslag

De Britse overheid heeft interne documenten van Facebook in beslag genomen. De papieren waren in handen van de oprichter van de startup Six4Three, een softwarebedrijf dat met Facebook in een juridische strijd is verwikkeld.

The Guardian meldt dat het gaat om documenten die Six4Three in handen heeft gekregen in voorbereiding naar deze rechtszaak. De documenten zouden onder andere vertrouwelijk e-mailverkeer tussen Facebook CEO Mark Zuckerberg en andere topmanagers van het bedrijf bevatten. "Dit is een ongekende maatregelen, maar het is dan ook een ongekende situatie. Het lukt ons niet antwoorden te krijgen van Facebook en we zijn van mening dat de documenten informatie bevatten die van groot publiek belang zijn", zegt Damian Collins, lid van het Britse parlement, die een parlementaire maatregel in werking heeft gesteld die inbeslagname van de documenten mogelijk heeft gemaakt.

Gedreigd met boetes of celstraf

De documenten zijn door Six4Three overhandigd nadat diens topman een overheidsverzoek kreeg de documenten te overhandigen. De topman van de startup zou dit in eerste instantie hebben geweigerd. Nadat echter een 'serjeant at arms' naar zijn hotelkamer werd gestuurd en werd gedreigd met boetes of zelfs gevangenisstraf zou hij echter toch overstag zijn gegaan en de documenten hebben overhandigd.

Facebook heeft een verzoek ingediend de papieren terug te geven en deze niet in te zien. Verder wil het bedrijf niet reageren op de situatie.

Terug naar nieuws overzicht