Witold Kepinski - 24 november 2018

ABN AMRO: IT-branche drijvende kracht achter groei TMT-sector

ABN AMRO: IT-branche drijvende kracht achter groei TMT-sector image

Hoewel de groei van het bruto binnenlands product (bbp) wat is afgezwakt, is het economisch sentiment in de diverse sectoren van de Nederlandse economie positief. Uit de Sectorbarometer van ABN AMRO blijkt dat met name de retailsector, de zakelijke dienstverlening en technologie, media en telecom (TMT) positief gestemd zijn. Ook bedrijven in de agrarische sector zijn overwegend positief gestemd, maar minder dan in de andere sectoren.

De investeringsbereidheid van Nederlandse ondernemers loopt volgend jaar naar een iets minder hoog niveau. De sectoren TMT en food denken volgend jaar meer te investeren dan dit jaar. IT-bedrijven profiteren van de digitaliseringsopdrachten uit de andere sectoren, terwijl foodondernemers investeren in nieuwe, efficiëntere productiemiddelen. Met name in sectoren met veel export, zoals de agrisector, de industrie en de sector transport & logistiek, denken ondernemers per saldo het komende jaar wat minder te investeren dan dit jaar. De bouwsector verwacht dat de investeringsgroei in 2019 iets lager uitvalt dan in 2018, maar ten opzichte van de andere sectoren is de bouw nog uitzonderlijk positief. Dat heeft alles te maken met de hoogconjunctuur. Door de aangezwollen orderportefeuille is veel nieuw materieel nodig. Bouwbedrijven proberen hierbij flexibel te blijven door veel materieel in te huren; van hoogwerkers tot bouwliften en van steigers tot mobiele toiletten.

Ook in deze economisch florissante tijden gaan er bedrijven failliet. In de bouwsector zijn de kosten voor personeel en materiaal zo gestegen dat een aantal bouwers niet meer met winst kan bouwen. In de sectoren TMT en retail vallen een aantal achterblijvers om die het hoge tempo van innovatie niet kunnen bijbenen. Binnen de zakelijke dienstverlening kan hoge concurrentie door lage toetredingsdrempels een oorzaak zijn. In de agrisector zet milieuregelgeving de boeren extra onder druk, waardoor de dunne marges nog dunner worden en een faillissement kunnen veroorzaken.

Tech sector, media en telecom

De economische situatie blijft gunstig voor de sector technologie, media en telecom, ondanks de groeivertraging. De sector kenmerkt zich door een duidelijke tweedeling: sectoren die profiteren van de digitalisering van de samenleving en sectoren die hun verdienmodel onder druk zien komen te staan. Het ondernemersvertrouwen in de TMTsector is nog verder gegroeid en staat op het hoogste niveau in jaren. De sector heeft last van personeelstekorten. Met name in de IT-branche is goed opgeleid personeel schaars.

De investeringsbereidheid is licht positief, maar daalt wel vergeleken met vorig jaar. Ondernemers in de sector zijn zeer positief over het economisch klimaat. Wel zien we dat het hoogtepunt gepasseerd lijkt. De groeivertraging is daar debet aan.

De zakelijke dienstverlening profiteert als gebruikelijk sterk van de economische hoogconjunctuur. De groei van de omzet en toegevoegde waarde van de sector is een stuk sterker dan de groei van het BBP.

Het aantal faillissementen in de zakelijke dienstverlening is fors gedaald de afgelopen jaren. Nu stabiliseert het aantal op een laag niveau. Voor volgend jaar verwacht de bank vergelijkbare aantallen als dit jaar.