Straffen voor vastgoed koppel rond omkoping Google directeur

23-11-2018 | door: Redactie

Straffen voor vastgoed koppel rond omkoping Google directeur

De 62-jarige vastgoedondernemer Rudy Stroink en zijn 52-jarige vrouw Saskia B. zijn door de Rechtbank Overijsel veroordeeld tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor het in 2009 omkopen van een Amerikaanse medewerker van Google.

Hiermee wilden zij er voor zorgen dat Google hun twee datacenters in Groningen zou kopen of huren. Daarnaast maakten zij valse facturen op om de aan de Google medewerker betaalde bedragen te verantwoorden in hun boekhouding. Ook maakten zij zich schuldig aan het witwassen van diezelfde bedragen, aldus de rechtbank.

Achtergrond

Het OM begon in 2016 de voormalig eigenaar en vastgoed ondernemer Rudy Stroink van het failliet verklaarde vastgoedbedrijf TCN te vervolgen wegens omkoping van de voormalig Google-directeur Simon Tusha. Het OM beweert dat de Google directeur 1,7 miljoen euro heeft ontvangen om het datacenter van Google in Eemshaven te vestigen. Stroink ontkende.

De mogelijke omkopingszaak betreft een kleiner datacenter waarbij de betalingen tussen juli 2008 en maart 2010 plaatsgevonden aan Simon Tusha. Tusha moest zich ook voor een Amerikaanse rechtbank verantwoorden voor het aannemen van steekpenningen en belastingfraude rond steekpenningen die betaald werden rond de vestiging van een Brits datacenter.

Lees de hele uitspraak op rechtspraak.nl.

Terug naar nieuws overzicht