Productiever met de cloud

22-11-2018 | door: Blog
Deel dit artikel:

Productiever met de cloud

3 prioriteiten voor een betere werkomgeving

De belofte van de cloud klinkt zo mooi: slimme services die je met een muisklik kunt activeren, opschalen en afserveren. Diensten waarvoor je nooit een update hoeft te installeren en waarvoor je nooit een cent te veel betaalt als je ze een keer wat minder gebruikt. De realiteit is helaas weerbarstiger.

“De cloud” klinkt als een mooie verzamelnaam, maar eigenlijk is er niet één cloud – er is een compleet wolkendek. Er zijn clouds die je in je eigen datacenter kunt draaien, er zijn hybride cloud-oplossingen, SaaS-toepassingen van allerlei leveranciers, multicloud-platforms die draaien bij Microsoft, Google, Amazon of een combinatie van die drie, of een hele reeks andere grote en kleine kandidaten… Het cloud-landschap is misschien niet voor iedereen even schimmig, maar wel in toenemende mate complex en onoverzichtelijk.

Dat is niet hoe zakelijke oplossingen moeten werken. Het is prachtig dat zoveel nieuwe technologie beschikbaar komt, maar IT-leveranciers doen er goed aan in het oog te houden dat technologie bedoeld is voor mensen – en dat technologie zijn doel voorbij schiet als het te complex wordt om nog op een prettige en veilige manier te gebruiken. Onderzoek heeft al aangetoond dat de groei van productiviteit door toenemend gebruik van technologie de laatste jaren afvlakt. Er zijn drie belangrijke prioriteiten die IT-leveranciers zich op dit moment moeten stellen om dat tij te keren.

1: Beheersbaarheid

Organisaties willen flexibel blijven. Je wilt de vrijheid behouden om zelf de tools te combineren die de beste resultaten opleveren, zonder dat je vastzit aan een bepaald platform of beperkt wordt in je keuzes. Maar als die keuzevrijheid betekent dat het beheer van al die oplossingen ingewikkelder wordt met iedere keuze die je maakt, wordt IT vanzelf de beperkende factor. De eerste prioriteit is dus te zorgen voor overzichtelijk management van al die oplossingen in de diverse clouds, in het eigen datacenter of waar dan ook, ongeacht de leverancier of het platform. Organisaties moeten keuzes kunnen blijven maken die worden ingegeven door wat het beste is voor de business en niet door de beperkingen van IT.

2: Gebruiksgemak

Geïnspireerd door wat ze in de consumentenwereld krijgen aangeboden, zoeken gebruikers steeds vaker zelf actief naar allerlei functionaliteit. Iedere medewerker wil zelf de tools kunnen kiezen waar hij of zij het best mee overweg kan – maar niet als dat betekent dat ze een lappendeken van omgevingen krijgen voorgeschoteld die er op ieder device anders uitziet en waarvoor ze om de haverklap moeten in- en uitloggen. Als ze zich dan ook nog in bochten moeten wringen om bestanden en gegevens van de ene naar de andere app te verplaatsen, blijft er van het voordeel van die keuzevrijheid weinig over. De tweede prioriteit is dus een werkomgeving creëren waarbij gebruikers maar eenmaal hoeven in te loggen, die vervolgens alle tools aanbiedt in een omgeving die er op iedere device hetzelfde uitziet, en die ze in staat stelt moeiteloos informatie te delen en te verwerken.

3: Veiligheid

Complexiteit leidt vrijwel onvermijdelijk tot risico’s. Hoe complexer het beheer wordt, des te groter de kans dat IT ergens steken laat vallen. Hoe complexer het gebruik wordt, des te groter de kans dat gebruikers andere manieren gaan verzinnen om aan hun behoeften te voldoen – en die manieren lopen niet altijd via de IT-afdeling. Complexiteit maakt kwetsbaar en alleen al om die reden is het uitermate belangrijk dat alle toepassingen die organisaties afnemen, vanaf alle platformen die ze daarvoor ter beschikking staan, centraal en eenduidig beheerd en gebruikt kunnen worden.

Het is al een enorme stap vooruit dat we de vrijheid van de cloud kunnen aanbieden in één gebruiksvriendelijke en eenvoudig te managen omgeving. Onze kwetsbaarheid is verder terug te dringen door te kiezen voor een omgeving die inherent veilig is en bovendien veilig gebruik zo veel mogelijk stimuleert. Maar om ons en onze kostbare data tegen alle moderne dreigingen te beschermen, is ook dat nog niet voldoende. Daarom heeft veiligheid de derde en hoogste prioriteit.

De digitale dreigingen worden steeds serieuzer en onze veiligheidsmaatregelen moeten daarin mee. Machine learning maakt het mogelijk (met dank aan grote hoeveelheden data over netwerkverkeer binnen grote organisaties) intelligente oplossingen in te zetten die verdachte activiteiten op het netwerk direct herkennen. Dergelijke hulpmiddelen beschermen niet alleen tegen indringers van buitenaf, maar helpen ook te voorkomen dat eigen medewerkers bedoeld of onbedoeld dingen doen die tot problemen kunnen leiden.

De cloud heeft heel veel te bieden. Door de juiste prioriteiten te stellen, kunnen we meer uit de cloud halen dan flexibiliteit in kosten en gebruik. Zodra meer aandacht wordt besteed aan gebruiksgemak, beheer en veiligheid, gaan cloud-oplossingen er ook voor zorgen dat we met zijn allen veel prettiger gaan werken en ook weer een stukje productiever worden.

Door Peter van Leest, Citrix

Terug naar nieuws overzicht