Witold Kepinski - 21 november 2018

Grote cloud aanbieders vergroten hun marktaandeel opnieuw

Grote cloud aanbieders vergroten hun marktaandeel opnieuw image

Uit nieuwe Q3-gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de uitgaven voor cloud infrastructuur services 45% zijn gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. Dit was iets lager dan de groeivoet die in de eerste twee kwartalen van het jaar werd behaald, maar vergeleken gunstig met de behaalde groeipercentages in heel 2017.

De omzetgroei bij Microsoft, Google en Alibaba bleef opnieuw ver achter bij de algehele marktgroei, alle driep partijen behaalden met marktaandeel met Microsoft in het bijzonder. Marktleider Amazon handhaafde zijn dominantie en blijft groter dan zijn volgende vier concurrenten samen. Door zijn enorme schaal kan Amazon niet zo snel groeien als andere concurrenten, maar hij slaagde er toch in zijn marktaandeel een percentage te verhogen tot iets meer dan 34%.

Private cloud services

De marktaandeelwinsten van deze vier kwamen ten koste van kleine tot middelgrote cloudoperators. Hoewel veel van die kleinere aanbieders een redelijke omzetgroei zien, missen ze de schaal en de financiële kracht van de leiders en kunnen ze hun grotere concurrenten niet bijhouden. Ondertussen daalde het marktaandeel van IBM enigszins, maar bleef het comfortabel boven de 7%, vooral dankzij zijn sterke leiderschap in gehoste private cloud services.

Nu de meeste grote cloudproviders hun winstgegevens voor het derde kwartaal hebben bekendgemaakt, schat Synergy dat de inkomsten uit driemaandelijkse cloudinfrastructuurservices (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privécloudservices) nu ruim 17 miljard dollar is. Het groeipercentage van het kwartaal 3 van 45% is vergelijkbaar met een groeicyclus van 2017 over een volledig jaar 2017 van 44% en een groeipercentage van 50% in 2016. Publieke IaaS- en PaaS-services vertegenwoordigen het grootste deel van de markt en die groeiden in het derde kwartaal met 51%. In de publieke cloud is de dominantie van de top vijf aanbieders nog groter, omdat ze bijna driekwart van de markt beheren. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld,

Niche

"Dit is weer een hele reeks sterke cijfers voor zowel de toonaangevende cloudaanbieders als voor de markt als geheel," zei John Dinsdale, een hoofdanalist bij Synergy Research Group. "De groeipercentages nemen af bij enkele van de toonaangevende cloudproviders, maar dat is gewoon de wet van grote aantallen die opduiken. Je kunt niet op 100% blijven groeien als je al aan de top zit. Interessant is dat het rolmodel voor duurzame groei marktleider Amazon is. In de afgelopen tien kwartalen was de jaarlijkse groei van AWS op deze markten vrij stabiel en gemiddeld slechts iets minder dan 50%. Gezien de behoefte aan enorme schaal, worden de meeste cloudproviders buiten de top vijf gedwongen om zich te concentreren op marktniches of specifieke geografische regio's."

Door: Witold Kepinski

CIS_Q318.jpg