Wouter Hoeffnagel - 19 november 2018

'Facebook en Qualcomm huurden PR-bureau in om critici in diskrediet te brengen'

Facebook heeft een PR-bureau ingehuurd om critici in diskrediet te brengen. Dit gebeurde onder andere door critici in verband te brengen met de miljardair George Soros. De strategie werd zijn overzien door Sheryl Sandberg, operationeel directeur bij Facebook. Hetzelfde PR-bureau zou ook zijn ingehuurd door Qualcomm om Apple zwart te maken.

The New York Times heeft gereconstrueerd hoe Facebook in de afgelopen drie jaar is omgegaan de verschillende crises waarmee het bedrijf te maken heeft gehad. Hieruit blijkt dat het bedrijf een PR-bureau genaamd Definers Public Affairs heeft ingehuurd, dat een onderzoeksdocument onder journalisten heeft verspreid waarin Soros werd neergezet als een drijvende kracht achter een anti-Facebook-beweging.

Freedom from Facebook

Het PR-bureau zou journalisten hebben aangespoord financiële banden tussen Soros en organisaties die lid waren van 'Freedom from Facebook' te onderzoeken. Freedom from Facebook is een organisatie die de Amerikaanse Federal Trade Commission oproept op te treden tegen de monopolie van Facebook door het bedrijf te dwingen Instagram, WhatsApp en Messenger af te stoten. Definers Public Affairs zou daarnaast op de nieuwssite NTK - die gelieerd is aan het PR-bureau - berichten hebben verspreid waarin zowel Google als Apple in diskrediet wordt gebracht. Berichten van de website werden onder andere overgenomen door Breitbart.

Facebook geeft toe te hebben samengewerkt met Definers Public Affairs, maar meldt in een blogpost het PR-bureau nooit te hebben gevraagd desinformatie te verspreiden. Het bedrijf zegt zijn samenwerking met het PR-bureau inmiddels te hebben gestaakt.

'Ook Qualcomm huurde PR-bureau in'

Naast Facebook zou ook Qualcomm het PR-bureau hebben ingehuurd, meldt een anonieme voormalig medewerker van het bureau aan NBC. De chipfabrikant zou Definers Public Affairs hebben ingezet om Apple in diskrediet te brengen. De Amerikaanse techgigant wordt door Qualcomm beschuldigt van het stelen van software voor iPhones. Ook zou Apple een schuld van 7 miljard dollar hebben bij Qualcomm.

De voormalig werknemer geeft aan dat verschillende klanten NTK Networks actief hebben betaald voor positieve berichtgeving. Deze content zou vervolgens onder meer via Facebook zijn verspreid in een poging deze op te laten pakken door grotere mediaplatformen, waaronder Breitbart. Zowel Apple als Qualcomm willen niet op de berichtgeving reageren.