IT-beslissers vinden veiligheid minst belangrijke voordeel cloud

15-11-2018 | door: Redactie

IT-beslissers vinden veiligheid minst belangrijke voordeel cloud

In het nieuwe onderzoek van hyperconverged en cloud specialist Nutanix onder 2300 IT-beslissers over de hele wereld noemt 21 procent van de Nederlandse respondenten flexibiliteit het grootste voordeel van de publieke cloud. Dit in tegenstelling tot een gemiddelde van 11 procent wereldwijd en 13 procent in Europa. Daarentegen vindt slechts 8 procent van de Nederlandse IT-beslissers veiligheid en compliancy het belangrijkste voordeel van de publieke cloud. Respectievelijk 21 procent van de wereldwijde beslissers en 20 procent van de Europese ziet veiligheid en compliancy juist als het belangrijkste voordeel.

“Wellicht zien de Nederlandse IT’ers veiligheid niet als voordeel van de cloud door invoering van de GDPR”, zegt Sunil Dutt (foto), Head of Channel van Nutanix. “Het kan zijn dat Nederland - samen met Duitsland en Spanje, die ook laag scoorden op veiligheid - nog niet weet wat de nieuwe regelgeving brengt. In ieder geval staat vast dat data tegenwoordig nergens zo veilig is als in de cloud.”

Ook bij keuze van toekomstige infrastructuur is veiligheid onbelangrijk
IT-afdelingen van bedrijven gebruiken verschillende criteria om te bepalen welke infrastructuur ze gebruiken voor hun applicaties. Uit het rapport blijkt dat bij keuze voor het soort cloud (publiek of privaat) veiligheid wereldwijd (31 procent) en in EMEA (30 procent) ook doorslaggevend is, waar Nederland opnieuw het laagst scoort met slechts 16 procent. Ons land koos flexibiliteit opnieuw als doorslaggevend criterium. “Van IT-managers wordt verwacht dat ze op hun datacenter-infrastructuur efficiënt bedrijfsapplicaties kunnen draaien”, zegt Dutt. “Flexibel met ruimte om kunnen gaan is daarin vitaal, zodat applicaties ook blijven werken tijdens bijvoorbeeld piekmomenten.”

Internationale ontwikkelingen
Uit het nieuwe rapport blijkt dat ondernemingen van plan zijn het hybride* cloudgebruik te verhogen, waarbij 91% aangeeft dat hybride cloud het ideale IT-model is. Slechts 19% zegt dat ze dat model al hebben. Application mobility in elke cloud is voor 97% van de respondenten een prioriteit – waar 88% van de respondenten zegt dat het "veel van mijn problemen zou oplossen". Andere conclusies uit het rapport zijn onder andere:
Hybride cloud is beter afgestemd op bedrijfsbehoeften dan een enkele publieke cloud, inclusief het prijskaartje: 87% van de respondenten zegt dat de hybride cloud als een IT-trend een positieve impact heeft op hun business. Meer hybride cloud-gebruikers gaven aan dat hiermee aan al hun behoeften werd voldaan (49%), in vergelijking met gebruikers van een enkele publieke cloud (37%). Verder besteden organisaties die de publieke cloud gebruiken 26% van hun jaarlijkse IT-budget aan deze dienst. Het meest opvallende is dat slechts 6% van de publieke cloud-gebruikers binnen het budget bleef, terwijl 35% te veel geld spendeerde aan het gebruik van publieke cloud-bronnen.
App-ontwikkelaars omzeilen IT tegenwoordig: 57% van de respondenten is van mening dat hun ontwikkelaars de IT-afdeling omzeilen als het gaat om beslissingen die betrekking hebben op platforms waar applicaties op draaien.
Hybride IT-talent vinden is moeilijk: vanwege duidelijke voordelen van een hybride model zeggen respondenten dat schaarste aan hybride experts een uitdaging is, en 54% beweert dat talentbehoud een deel van het probleem is.
EMEA zal Amerika naar verwachting inhalen met hybride cloud-acceptatie: de Amerikanen rapporteren nu (22%) en binnen 12 maanden tijd (31%) meer gebruik van hybride clouds. Echter, de tweejaarlijkse vooruitzichten zijn dat EMEA (43%) Amerika’s hybrid plannen (39%) zal inhalen en ook de APJ-regio (39%) een zal inhaalslag maken.

* Binnen deze studie staat hybride cloud voor het gecombineerde gebruik van ten minste één private cloud en ten minste één public cloud-service, met enige mate van integratie tussen de twee cloudomgevingen.

Over het onderzoek
Nutanix gaf Vanson Bourne opdracht om IT-beslissers vragen te stellen over waar ze hun zakelijke applicaties nu draaien, waar ze dit in de toekomst doen, uitdagingen bij het opzetten van hun cloudomgevingen en hoe zij cloudinitiatieven ontplooien ten opzichte van andere IT-projecten en prioriteiten. De enquête resulteerde in ongeveer 2300 respondenten uit verschillende sectoren, bedrijfsgroottes en regio's in Noord- en Zuid-Amerika; Europa, het Midden-Oosten, Afrika (EMEA); en Azië-Pacific en Japan (APJ).

Voor meer informatie over het rapport en de bevindingen: download hier de volledige "Nutanix Enterprise Cloud Index 2018".

Terug naar nieuws overzicht