Kaspersky Lab overweegt juridische stappen tegen Nederlandse overheid
14-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Kaspersky Lab overweegt juridische stappen tegen Nederlandse overheid

Kaspersky Lab overweegt de Nederlandse overheid aan te klagen wegens het verbod op het gebruik van Kaspersky software door Nederlandse overheden. De Nederlandse overheid besloot tot deze maatregel uit vrees voor Russische spionage.

Dit heeft Anton Shingarev, topman van Kaspersky Lab, bekendgemaakt bij de opening van het nieuwe Transparency Center in het Zwitserse Zurich. Dit centrum biedt overheden, bedrijven en andere belanghebbenden onder andere de mogelijkheid de broncode van Kaspersky producten te analyseren. Hiermee wil het bedrijf angst voor eventuele Russische spionage wegnemen.

Juridische stappen

"Ik denk dat we in Nederland juridische stappen gaan ondernemen, want daar is een heel vreemde beslissing genomen", tekent NU.nl op uit de mond van Shingarev. De Nederlandse overheid heeft volgens Shingarev toegegeven geen technische reden te hebben gevonden om de producten van Kaspersky niet meer te gebruiken. Shingarev verwacht binnen twee maanden een aanklacht in te dienen.

Shingarev wijst erop dat Kaspersky Lab de Nederlandse overheid de mogelijkheid heeft geboden de broncode van haar producten te onderzoeken op eventuele kwetsbaarheden. Van deze mogelijkheid zou echter geen gebruik zijn gemaakt, terwijl wel is besloten het gebruik van Kaspersky producten aan banden te leggen.

Nog steeds in gesprek

Een Nederlandse woordvoerder van het beveiligingsbedrijf bevestigt dat juridische stappen worden overwogen, maar geeft ook aan dat deze beslissing nog niet definitief is en het bedrijf nog steeds in gesprek is met de Nederlandse overheid.

Eerder startte Kaspersky Lab al rechtszaken tegen de Amerikaanse overheid wegens een verbod op het gebruik van software van het bedrijf. Kaspersky stelde hierbij dat dit verbod in strijd is met de Amerikaanse grondwet. Een Amerikaanse rechter oordeelde echter dat het verbod wel degelijk grondwettelijk is en verwierp daarom de rechtszaken.

Terug naar nieuws overzicht
Security