Witold Kepinski - 14 november 2018

Grote namen ontbreken in Paris Call voor vertrouwen en veiligheid in cyberspace

Grote namen ontbreken in Paris Call voor vertrouwen en veiligheid in cyberspace image

Grote namen zoals Rusland, China en de VS ontbreken in 'Paris Call voor vertrouwen en veiligheid in cyberspace'. Maar veel grote IT-leveranciers en multinationals doen wel mee. De Franse president Emannuel Macron en minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drain deden deze oproep voor digitale veiligheid en vertrouwen tijdens Vredesforum van Parijs.

Wereldleiders vergaderden samen tijdens het vredesforum in Parijs, waar de Franse president Macron het Internet Governance Forum gebruikte om de "Parijse oproep voor vertrouwen en veiligheid in cyberspace" aan te kondigen. Macron schetste voorstellen die regels zouden bevatten voor betrokkenheid bij het gebruik van 'cyberwapens', samen met betere samenwerking bij het afweren van aanvallen en manieren om buitenlandse inmenging bij verkiezingen, online censuur en hate speech aan te pakken.

De oproep wordt ondersteund door 51 landen, vrijwel de hele EU. Ook ruim 370 leveranciers Kaspersky, Facebook, Google, Microsoft, Unisys en en de Cybersecurity Tech Accord leden (Github, Cisco, Juniper Networks etc) doen mee. Ook Citigroup, Mastercard, Visa en Deutsche Bank, Nestle, Lufthansa en Schneider Electric doen mee.

"De door de Franse autoriteiten aangekondigde ‘Paris Call’ voor vertrouwen en veiligheid in cyberspace is een heel belangrijk initiatief. Zeker gezien de sfeer van groeiend wantrouwen die de cybersecurityindustrie momenteel ervaart. Leiders uit de gehele techindustrie hebben een grote verantwoordelijkheid om samen dat vertrouwen, de veiligheid en de stabiliteit in cyberspace te verbeteren. Transparantie moet de nieuwe industriestandaard worden. Daarvoor blijven wij aandringen op intensieve en grensoverschrijdende samenwerking. Wij voelen ons enorm gesteund in onze missie door dit initiatief van de Franse regering,” vertelt Eugene Kaspersky, CEO van cybersecuritysoftwarebedrijf Kaspersky Lab.

Kernpunten van de Parijse oproep:

Toepassing van internationaal recht op cyberspace, met een bijzondere nadruk op humanitaire en mensenrechtenwetgeving.

Versterking van "cyberhygiëne" door betere producten en diensten (hoewel, zoals Access Now opmerkte , zonder specifiek naar codering te verwijzen).

Bescherming van de toegankelijkheid en integriteit van internet.

Bestrijding van schendingen van intellectueel eigendom.

Een harde aanpak van online huuractiviteiten en aanstootgevende actie door niet-statelijke actoren.

Meer engagement om de internationale normen te versterken.