Zwitsers Transparency Center van Kaspersky Lab opent zijn deuren

13-11-2018 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Zwitsers Transparency Center van Kaspersky Lab opent zijn deuren

Alle schadelijke en verdachte bestanden van Europese Kaspersky Lab softwaregebruikers worden voortaan verwerkt in Zurich. Waar voorheen dataverwerking in Rusland plaatsvond, vindt dat vanaf nu in een Transparency Center in Zwitserland plaats. In dit centrum kunnen klanten inzicht krijgen in de broncode van software en worden audits uitgevoerd door onafhankelijke experts.

De opening van het Zwitserse Transparency Lab is het startsein van de grote verhuizingsoperatie die Kaspersky Lab eind 2017 aankondigde in het kader van het zogeheten Global Transparency Initiative. Met de fysieke opening van twee nieuwe datacenters wil Kaspersky Lab de betrouwbaarheid en integriteit van haar cybersecuritysoftware-oplossingen waarborgen.

Twee datacenters

Gegevens worden in twee verschillende datacenters verwerkt. Beide faciliteiten voldoen aan de hoogste beveiligingsstandaarden van de industrie. Met deze grootscheepse infrastructurele verhuizingsoperatie zorgt Kaspersky Lab ervoor, dat de IT-huishouding van het bedrijf nog beter bestand is tegen datalekken en cyberaanvallen. Door softwarebroncodes, interne processen en diensten inzichtelijk te maken wil Kaspersky Lab daarnaast haar betrouwbaarheid en integriteit onderstrepen.

De cybersecuritysoftware-oplossingen sturen verdachte of voorheen onbekende schadelijke bestanden inclusief bijbehorende metadata naar het Kaspersky Security Network (KSN) voor geautomatiseerde malware-analyse. Dit gebeurt alleen als gebruikers daar toestemming voor gegeven hebben. Deze bestanden zijn de belangrijkste onderdelen van de gegevens die Kaspersky Lab analyseert in Zwitserland. Later komend jaar zal Kaspersky Lab meer typen data in Zurich gaan verwerken, zoals verschillende soorten geanonimiseerde dreigings- en gebruiksstatistieken. Naar verwachting zal alle relevante dataververwerking ter bescherming van klantgegevens, veiligheid en integriteit van de infrastructuur eind 2019 volledig worden verwerkt in Zurich.

Toegang voor partners

Geautoriseerde partners hebben in het nieuwe Transparency Center eveneens toegang tot softwarebroncodes, -updates en detectieregels van Kaspersky Lab. Het bedrijf voorziet partners en overheidsinstanties van alle relevante informatie over hun beveiliging inclusief technische documentatie en externe evaluatie in een beveiligde omgeving.

Kaspersky Lab heeft één van de tot de ‘Big Four’ behorende accountantsorganisaties ingeschakeld om onafhankelijke audits te doen op de engineeringpraktijken rond het maken en verspreiden van databases met dreigingsdetectieregels. Daarmee krijgen klanten een onafhankelijke bevestiging dat interne processen voldoen aan de strengste integriteits- en beveiligingseisen van de industrie. Deze accountassessments worden uitgevoerd volgens de SSAE 18-standaard (Statement of Standards for Attestation Engagements). De reikwijdte omvat regelmatige automatische updates van antivirusrecords, gecreëerd en gedistribueerd door Kaspersky Lab voor de producten die werken met Windows en Unix Servers. Het assessment volgens SSAE 18 met de uitgifte van het SOC 2-rapport (The Service and Organization Controls) staat gepland voor het tweede kwartaal van 2019.

Ook software-assemblage verhuist naar Zurich

In fase twee van de verhuizingsoperatie gaat Kaspersky Lab software-assemblage verplaatsen naar Zurich. Verder is het bedrijf van plan ook in andere werelddelen Transparency Centers te openen.

Volgens de Data Centre Risk Index van Cushman & Wakefield behoort Zwitserland tot de toplocaties van de wereld voor de beschikbaarheid van beveiligde internetservers. Ook heeft het land een internationale reputatie als innovatief centrum voor dataverwerking en hoogwaardige IT-infrastructuur. Zwitserland bevindt zich in het hart van Europa met strenge dataprivacyregelgeving die geborgd worden door de grondwet en federale wetgeving van het land. Verder kent Zwitserland strikte regels voor verzoeken tot dataverwerking afkomstig van autoriteiten.

'Betrouwbaarheid bewijzen wordt een industriestandaard'

"Transparantie is zo langzamerhand de nieuwe norm voor de IT-industrie in het algemeen en de cybersecurity-branche in het bijzonder", zegt Eugene Kaspersky (foto), CEO van Kaspersky Lab. "We zijn trots op het feit dat wij aan de frontlinie staan van deze ontwikkeling. Met de verhuizing naar Zwitserland komen onze gebruikersgegevens op één van de veiligste locaties ter wereld terecht. Ik ben ervan overtuigd, dat de stappen die wij nu zetten een begin zijn om de hele beveiligingsindustrie transparanter te maken. De behoefte om betrouwbaarheid te bewijzen zal binnen afzienbare tijd een industriestandaard zijn."

"De opening van Kaspersky’s Transparency Center in Zwitserland onderstreept de positie van ons land als wereldwijd centrum voor innovatie en technologie. Met name op het gebied van cybersecurity. Dankzij onze veilige digitale infrastructuur en strikte wet- en regelgeving rondom security en privacy kiezen steeds meer techbestuurders voor vestiging in Zwitserland", vertelt Liv Minder, Investment Promotion Directeur van Switzerland Global Enterprise.

Lees hier meer over de transparantiebeginselen van Kaspersky Lab en het Global Transparency Initiative.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security