Redactie - 13 november 2018

Video: Digitale transformatie van SUEZ gedreven door low code

Afvalverwerker SUEZ opereert over de hele wereld in een sterk veranderende markt. Dat vraagt om ICT die niet alleen de dagelijkse activiteiten ondersteunt, maar ook nieuwe producten en diensten mogelijk maakt. Het platform dat op vijf continenten de bijna 90.000 medewerkers ondersteunt is gebaseerd op de low code technologie van Mendix. Executive People sprak hierover tijdens Gartner Symposium/ITXpo met CIO Matt Rogers.

Eerder schreven we er al een uitgebreid verslag over:

“SUEZ is een van die grote bedrijven waar je waarschijnlijk nooit van hebt gehoord”, zegt Matt Rogers, CIO van SUEZ. Het bedrijf heeft bijna 90.000 medewerkers, en is wereldwijd actief op verschillende gebieden. De eerste is waste management, de tweede is processing, zoals recycling, en de derde is de energietak op basis van verwerkt afval, de laatste is waterbewerking, waar het bedrijf recent GE Water voor heeft overgenomen. SUEZ is wereldwijd de grootse organisatie die energie haalt uit afval.

Technologie is bij deze wereldwijde activiteiten essentieel. “De lokale vestigingen van SUEZ zijn vaak gegroeid door acquisities. Dit betekent dat we regionaal veel aandacht hebben geschonken aan consolidatie van de systemen. Onze ICT is deels nodig voor het faciliteren van onze dagelijkse activiteiten, dat is een kerntaak. Maar daarnaast hebben we te maken met een digitale transformatie in de kanalen die we bedienen, en nieuwe producten en diensten die we ontwikkelen. Ook daar is ICT onontbeerlijk voor.”

Bouwstenen

De ICT-strategie van SUEZ is er volgens hem op gericht om bouwstenen te vormen waarmee de business zijn operationele behoeften kan invullen. “De architectuuronderdelen maken dat mogelijk. ICT is het hart van onze wereldwijde transformatie. Het is een interessante tijd. Twee tot drie jaar geleden beseften we dat de rol van de ICT veranderde, van interne dienstverlener tot een meer volwassen rol van business partner voor het senior management.”

“We kijken naar de toegevoegde waarde die we kunnen leveren, bijvoorbeeld door nieuwe manieren van communiceren. Of door volledig nieuwe data driven producten te leveren. Wij ondersteunen de business in deze transformatie, en maken innovatie en revolutionaire nieuwe producten mogelijk.”

Geen lock in

“Onze uitdaging was om zowel wereldwijd als lokaal digitalisering te omarmen”, zegt Michal Nowik. “Dat is een brede vraag. Want het betekent van alles voor verschillende mensen. Wij zochten dus technologie die hierop kon inspelen. Wanneer we dus zouden kiezen voor één bepaalde leverancier voor deeloplossingen als ERP of document management betekende dit dat we aan de leverancier vast zouden zitten. Die lock in wilden we dus absoluut niet.”

Rogers: “We gingen dus back to basics, en om te kijken hoe de architectuur eruit zag. We hadden allerlei ERP-systemen die onderling communiceerden, en data deelden. Daar hadden we goede standaarden voor neergezet met middleware. Die integratie hadden we al voor elkaar. Een logische conclusie was dus dat we een API-gebaseerde architectuur nodig hadden.”

Concurrenten

De roadmap voor ERP wordt echter uitsluitend bepaald door de vendor, en de ontwikkelingen in de ERP-branche. Nowik: “Daarin wordt geen rekening gehouden met de operationele nuances van ieder afzonderlijk bedrijf waar ze zaken mee doen. Dat zou ons beperken, en vragen om veel en duur maatwerk. Dat wilden we niet. Standaardoplossingen zouden ons weer niet onderscheiden van onze concurrenten. Dat beperkt ons vermogen om te innoveren met unieke producten en diensten. We hebben dus aanvankelijk heel veel tijd gestoken in het uitzoeken wat nieuwe technologie de business zou moeten brengen.”

Rogers was als CIO al uit eerdere functies bekend met low code-technologie, waarmee snel nieuwe oplossingen ontwikkeld kunnen worden. “In het keuzeproces voor een leverancier van die technologie zijn we uitgekomen bij Mendix. Het vult als het ware de open ruimte tussen onze afzonderlijke oplossingen. We werken bijvoorbeeld in veel landen aan klantportalen. Dat kun je via een traditionele vendor doen. Maar je kunt ook snel zelf een oplossing ontwikkelen op het Mendix-platform.”

Data

Op die manier kan snel data worden verzameld uit verschillende systemen. “Mendix is zo flexibel dat we het koppelen aan onze business analytics solution, aan information security management, en ERP. Het is dus eenvoudig voor onze klanten om informatie on demand te krijgen. Iets dergelijks doen we ook bij het ontwikkelen van e-business oplossingen.”

“Er zijn misschien betere e-commerce platformen beschikbaar van individuele leveranciers. Maar die zijn niet zo flexibel, en hebben allerlei functies waar je wel voor betaalt en die je niet nodig hebt. Houd het simpel, is ons devies daarin. Zo kunnen we snel waarde leveren voor de business, en voor onze klanten.”

Communicatie

De invoering vereiste volgens Rogers een paradigm shift in de organisatie. “Het vereist een andere manier van denken. We hebben dus veel tijd besteed aan de communicatie daarover met onze lokale CIO’s. Zij hadden niet eerder met dergelijke technologie te maken gehad. Ook andere leden van het senior management hebben we uitgelegd wat er allemaal mogelijk was op het gebied van data.”

“Een belangrijk aspect is dus niet de technologie, maar het veranderen van de manier van denken over technologie. De echte waarde voor onze organisatie zit in het ontsluiten van de data. Mendix is daarin een enabler, die verschillende use cases mogelijk maakt, op basis van geaccepteerde standaarden. We zijn nu twee jaar bezig, en plukken nu echt de vruchten van die strategie. IT is nu echt een partner van de business geworden.”

App

“Als we één keer een oplossing bouwen kunnen we dat op verschillende platforms neerzetten. We hebben bijvoorbeeld in Engeland in slechts twee weken een Health & Safety app ontwikkeld die vervolgens op iedere handset in de organisatie kon draaien. Ik was er niet eens heel intensief bij betrokken, en in één keer had ik hem op mijn telefoon. Dit laat zien wat mogelijk is, we hebben zo een platform om direct in te spelen op de snel veranderende behoeften van de business in een omnichannel omgeving. Wat ons onderscheidt is de snelle en flexibele manier waarop we kunnen communiceren met onze klant.”