Wouter Hoeffnagel - 09 november 2018

NSA-adviseur: 'China houdt zich niet aan anti-spionageafspraken met VS'

China houdt zich niet aan de afspraken die het land heeft gemaakt met de Verenigde Staten (VS) over digitale spionage. Ondanks de afspraken zijn toch Amerikaanse bedrijven en overheidsinstellingen bespioneerd.

Dit zegt Rob Joyce, Senior Advisor for Cybersecurity Strategy voor de directeur van de Amerikaanse National Security Agency (NSA), tegen Reuters. De voormalig Amerikaanse president Barack Obama sloot in 2015 een overeenkomst met de Chinese president Xi Jinping om de hoeveelheid cyberspionage en -aanvallen tussen de twee landen terug te dringen. Sindsdien is het aantal aanvallen drastisch afgenomen, meldt Joyce.

'Niet zwart of wit'

Joyce wijst er echter ook op dat de VS vermoedt dat China de overeenkomst desondanks schendt. "Hoewel het niet zwart of wit is of China zich wel of juist niet aan de overeenkomst houdt, is het duidelijk dat zij de grenzen van de huidige overeenkomst tussen beide landen schendt", aldus Joyce.

Hua Chunying, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, ontkent de aantijgingen. De woordvoerder stelt dat een feitelijke onderbouwing voor de aantijging onderbouwd. Chunying roept de VS juist op samen te werken met China op het gebied van cybersecurity.